Alle tre toaletter er av standard Blake manuelle vakuumtoaletter. Prinsippet er at lokket er tett og når en pumper med den manuelle membranpumpen tømmes skåla for både væske og luft. Pga. det tette lokket suges så vann inn for spyling. Etter første 10 pump venter en litt slik at der kommer litt vann inn og deretter pumper en 6 ganger til for å tømme skåla. Så langt er det greit iflg. instruksnonsboka men i praksis fungerer det ikke så greit da lokket ikke er helt tett og pumpa er nok ikke like god som den var for 15 år siden heller. I tillegg går all septik direkte ut i sjø.

 

Siden der er 3 vanntanker på tilsammen 750 liter ombord så ofrer jeg den ene for å bruke den til septiktank

På bildet viser pumpehåndtaket. Dette må tas ut når en sitter på toalettet.

Rimeligste oppgradering er å kun skifte foten til toalettskåla med en elektrisk TMC-kvern. Festehullene i dørk passer ikke helt men mot potta er de identiske. Høyden passer også godt. I konverteringssetter følger med noe slange og overganger for slange 19-25mm og 25-38mm. Må ha litt slikt småknask i tillegg.

Siden avfaller kvernes er det tilstrekkelig med 25mm slange og jeg legger sorte PEM rør fra toalett til septiktank. De som selger toalettsystem til flere titalls tusen bruker disse rørene så da skal det vel være brukende for meg også. 25mm rør er såpass bøyelige at det skal gå greit å tre de gjennom eksisterende kabeltraseer og det blir bare et par hull som må borres for å få rørene helt fram til forrerste vanntank.

 

De sorte rørene er 2x kvernet avfall fra 2 toalett og den tredje er tømming av septiktank.

Bruker den manuelle pumpen fra det forrerste toalettet til tømmepumpe. Plukket den fra hverandre i dag og fjernet en masse urinstein samt fikk tettet en liten lekkasje. Så egentlig ganske bra ut til å være 15 år...

Der er en nivåmåler i alle vanntakene men disse er ikke tilkoblet noe instrument. Har kjøpt inn instrumentet men ikke funnet det nødvendig å montere dette...

TMC elektrisk kvern montert. Det ble litt trangt og med varierende slangedimensjoner ble det MANGE overganger og bend. Har god erfaring med TMC el.toalett fra flere tidligere båter men har alltid irritert meg over støyen og jeg vet andre har hatt stor suksess med innbygging og isolering.

Jeg hadde også tenkt å bygge inn og isolere men så fant jeg ut at Jabsco toalett skulle være betydelig roligere og de hadde også en modell som heter Quietflush så det burde jo være bra saker. Jeg sjekket opp med min lokale duppedittpusher og fikk pris på kr 10.800.- og etter litt preiking ble prisen kr 9.800.-. Syntes jo prisen var en smule høy så etter litt leting på nett ble 2 stk innkjøpt fra www.defender.com til en samlet pris på snaut kr 11.000.- inkl. frakt og avgifter levert på døra.

Disse toalettene leveres i to varianter, det ene med separat vannpumpe for spyling men jeg valgte det andre som kun har magnetventil for tilkobling til båtens trykkvannsystem. Jeg har rikelig ferskvannkapasitet og ferskvannspyling gir langt mindre plager med urinstein.

Her er Jabsco Quietflushen ferdig montert. Med litt fingrubling på plasseringen og kutting av halve septikslangestussen fikk jeg redusert antall 90 graders bend til kun et. PEM-rørene er litt for stive til å gå helt fram til toalettet så siste halvmeteren er 3-lags septikslange fra Tess til den nette sum av kr 400.- + mva. pr. meter i 1" dimensjon...

Her er vist styrbord toalett. Babord blir værende originalt og uten tilkobling til septiktank mens framre toalett også er ombygd til Jabsco Quietflush.

Quietflushen er betydelig roligere enn TMC men stille er det ikke, det høres godt dette også...