User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 


Min første Land Rover var en 109 Serie IIa (1970) med safariutstyr.

 

Den stod forlatt på Åsen i Stavanger. Sporet opp eieren og fikk kjøpt den til en fornuftig pris. Bilen var grei nok, ikke noe spesielt feil. Høyreratt gjorde den litt plagsom å kjøre forbi busser og lastebiler med og bompenge- og parkeringsautomater var heller ikke så helt greie men ellers var det svært så praktisk. Tidligere eiere, før han jeg kjøpte den av, hadde brukt den i Sahara i et års tid som reportasje bil. Det fikk jeg merke hele tiden jeg hadde den for uansett hva jeg skrudde på så drysset rød ørkensand i øynene.....

 

Safariutstyret bestod av lyktebeskyttere, dobbelt tak for å begrense soloppvarmingen, takgrind i nesten hele bilens lengde, snorkel på luftinntak, holdere for to jerrykanner i grill og ekstra bensintank (45+75 liter).

Irriterte meg litt over bensinforbruket så jeg fikk tak i en Iveco 8040.02 dieselmotor omtrent gratis som jeg monterte inn. Måtte lage svinghjulshuset selv og bygge om innsugningsmanifolden litt men det ble ganske bra. Her er den klar for innmontering:

Eneste ulempen var at når fjæringen framme bunnet helt på begge sider tok forakselen borti motoren. Ikke noe problem til vanlig men en gang klarte jeg å slå av et deksel på motoren slik at oljeforbruket/lekkasjen ble ganske høy. Ivecodieselen var sprek som bare det. Motoren var på 3.45 liter og et eller annet sted mellom 60 og 82 hk men dreiemoment var høyt og bilen ble vesentlig sprekere med denne enn med bensinmotoren. Dette medførte jevnlige akselbrudd..... Kjapt gjort og ikke særlig dyrt å skifte stikkaksler men der ble alltid liggende igjen spon o.l. som også måtte ut så det tok noen timer å gjøre det skikkelig.

Etter et år eller to fikk jeg lensmannen på døren. Han kunne fortelle at der var heftelse på kr 20.000.- på bilen og dette måtte jeg betale ellers måtte han ta bilen. Lensmannen var en fornuftig kar så når jeg fikk forklart situasjonen gikk han og jeg fikk avtale med låneinstitusjonen om å levere tilbake bilen en tid (noen måneder) senere. Jeg kunne også plukke ut alt utstyr jeg hadde montert/skiftet. I løpet av denne tiden klarte jeg å slå bort det nevnte dekselet på motoren og på vei fra Haugesund til Nærbø, der jeg for tiden bodde, gikk motoren tom for olje. I 90 på motorveien like før Sandnes kom oljelampen på og det tok ikke mange sekundene før der ble et helsikes rabalder under panseret og motoren stod bom fast. Måtte få Viking til å hente meg og få bilen hjem til Nærbø og der ble den stående i noen måneder til den ble inndradd......