Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ny Range Rover på gang 09.06.05. Har fått behov for en ekstra bil og etter mange timer på nett falt valget på en 1990 modell (årsmodell 1989 viste det seg...) 2.4 TurboD i Tromsø. Den er kun kjørt 120.000 km og EU-godkjent til neste høst. Clutchen virker ikke så det blir spennende når jeg kommer til Tromsø i kveld om jeg får den til å virke eller om det blir 1900 km kjøring uten clutch......

 

Her er "gliset":

 

 

Tror nok jeg kunne vedde en god slump på at jeg har suglet litt etter akkurat denne bilen da den var ny hos Heigre i Sandnes i 1989-90........

Reiseruten blir om lag slik iflg. GuleSider.no:

Regner med å følge ruten til Vågåmo og der ta av til Fagernes, Gol, Geilo og Odda. Et lite snev lengre men sparer nok tid da jeg slipper i alle fall en ferje.

 

Reiserapport:

Bestilte billetter med SAS-Braathens fra Haugesund til Oslo og Norwegian fra Oslo til Tromsø. SAS-Braathens flyet fra Oslo ble fullt tidlig (det har nok noe å gjøre med Mandela konserten i Tromsø lørdag 11.06.05). Allerede i starten holdt det på å skjære seg. Flyet jeg skulle reise fra Haugesund med kom ikke ned pga. tåke. Ble informert på flyplassen at de hadde masse bensin så de kunne sirkle over Haugesund lenge. Jeg ble ikke særlig beroliget av det da jeg bare hadde en time slakk i Oslo. Flyet kom ned på andre forsøk så vi ble ikke så veldig forsinket. Da jeg hadde fått bagasjen fra SAS og sjekket den inn igjen hos Norwegian var der bare 2 minutt ventetid før ombordstigning.....

 

Vel framme i Tromsø ble jeg hentet på flyplassen av selger som avtalt. Tok en kjapp gjennomgang av bilen og den var omtrent som forventet. Litt forskjellig elektrisk småknask som sentrallås som bare periodevis virker og en elektrisk vindusheis som var død var vel de alvorligste feilene som jeg var klar over. Det viste seg snart å være noe mer...... Kontrakt ble skrevet over en kopp kaffi og jobben med clutchen kunne begynne. Clutchfeilen viste seg, som antatt, å være i mastersylinderen. Ved overhaling var der mye rust/partikler inne i sylinderen men kunne ikke se hvor det kom fra. Fant heller ikke riper o.l. som skulle tilsi lekkasje og de gamle pakningene så også svært så pene ut. Med nye pakninger var der likevel lekkasje (lekker inn til pedalen). Etter en del lufting virket clutchen såpass bra at det i alle fall, så vidt, går an å gire om en står på pedalen...

 

Avgang Tromsø 09.06.05 kl 22:12.

Det viste seg fort at bilen var et mareritt å kjøre. Enorm slark i styringen (rundt 15 cm på rattet) og hver gang et forhjul traff en vannpytt hoppet bilen sidelengs. Stoppet etter bare 3-4 km for å finne ut hva feilen var. Tok inn en del slark i styresnekken og det hjalp litt. Siden det regnet hele tiden var det ikke så trivelig å ligge under bilen å lete etter feil men en kjapp gjennomgang av alle styrekuler avslørte ingenting. Flere styrekuler var nylig skiftet og like etterpå røyk clutchen så bilen var nesten ikke kjørt etter at styringen var gått over. Valgte å kjøre så lenge det regnet og ville heller ta en nærmere sjekk når været bedret seg.

Ankomst Skarberget ferjeleie kl 03:15. Første ferje går kl 05:00.

Har så langt truffet på (ikke bokstavlig) en del dyr i veien, 2 elg, 2 rev, 1 hare og en lemen. Været er stort sett regn hele tiden. Bilen virker ellers grei nok.

 

Ankom Fauske kl 07:38. Regnet har omsider gitt seg og veiene er tørre. Plukket cluchsylinderen fra hverandre igjen men fant ingen feil, verken rust eller riper som skulle tilsi lekkasje. Etter lufting virket den av en eller annen grunn mye bedre. Nå når regnet endelig hadde gitt seg måtte jeg sjekke spissingen. Den skal være 1.2-2.4 mm ut men med mine improviserte målemetoder (meterstokk og en gammel vindusvisker) fant jeg ut at den var 14mm inn. Justerte så godt jeg fikk det til og bilen ble vesentlig mer lettkjørt. Tipper spissingen har kostet meg noen kroner av framdekkene på denne turen.

 

Avgang Fauske kl 08:55.

Bilen har fungert greit etter stoppen i Fauske. Styringen er ikke helt 100 men VESENTLIG bedre enn fra start. Clutchen er helt i grenseland, lekker litt men mindre enn før Fauske.

 

Resten av turen forløp uten nevneverdige hendelser med ankomst Karmøy 11.06.05 kl 13:45. Turen gikk helt greit og jeg passet nøye på å ta jevnlige pauser. Med en til to timers mellomrom hadde jeg pause på fra 1 minutt (= gå en runde rundt bilen) og opptil 15-20 minutt. De store pausene (om en kan kalle de det...) ble på ferjen fra Skarberget og i Otta.

 

Dieselforbruk:

Startet med ca 1/4 tank og fylte 4 ganger tilsammen 228,86 liter og har ca. 3/4 tank igjen.

Spesifikt forbruk:

Andre tanking: 1.02 l/mil

Tredje tanking: 0.99 l/mil

Fjerde tanking: 0,93 l/mil

Et lite snev mindre forbruk enn ventet. Til sammenligning brukte min forrige Range Rover med V8 bensinmotor rundt 1.7 l/mil. Hadde forventet ca. 1 l/mil og selv om dette er langkjøring så sparte jeg ikke akkurat på kruttet underveis. Bedringen i forbruk har nok mye med spissingen å gjøre siden første delen av turen har høyest forbruk og spissingen da var helt på tur.

 

GPS-data for turen:

Total kjørelengde: 1946.5 km

Total kjøretid: 26:39 timer

Snittfart: 73.1 km/t

Stopptid: 4:51 (gjelder alle korte pauser, her kommer ca 7:30 timer i tillegg for lengre pauser der GPS ble slått av).

Tok egentlig med GPSen bare for å sjekke speedometeret men det var jo kjekt å få litt statistikk ut av den også. Speedometeret viser omtrent 10% for mye, dvs. når det viser 55 er virkelig fart 50 og når det viser 90 er virkelig fart 80. Samme feil gjelder km-telleren så det ser ut som om bilen går lenger på literen enn i virkeligheten, samme med forsikringen, må betale for 10% lengre kjørelengde enn jeg trenger....... Dette er dog normalt på alle biler, i større eller mindre grad.

 

Alle folk jeg har hørt om som har kjørt til nord-norge har vært aldeles henrykt over naturen der men jeg ble ikke så veldig imponert, virket mest som helt vanlig vestlandsnatur (den kan jo være imponerende nok den...). Det jeg ble mest betatt av var fjellovergangene som Saltfjellet, Dovrefjell og Hardangervidda. Det er spenstige og storslåtte naturopplevelser spesielt om en tar med opp og nedstigningene.

 

Mangelliste RRC 1990
Symptom Reparasjon
Status
Clutch mastersylinder lekker. Overhalt uten særlig suksess. Skiftet.
OK.
Feil spissing. Justert.
OK.
Sentrallås virker ikke/skjelden. Amatørmessig tilkobling til alarm (defekt) gjorde at nøkkelen ikke klarte å betjene låsen skikkelig, fjernet uoriginal låsmotor for alarm.
OK.
Høyre hovedlykt lyser med fjernlys når den skal lyse nær. Feilkobling, reparert.
OK.
Passasjersete foran løst. Manglende bolt isatt.
OK.
Begge bakseterygger løse på ene siden. Manglende bolter isatt.
OK.
Begge bakre sikkerhetsseler spoler dårlig tilbake. Deksel satt feil på.
OK.
Batterier tar ikke nok lading (får ikke opp syrevekt). Lading må sjekkes. Ladespenning 13.5V, det er 0.9V for lite..... Dynamo OK, regulator defekt. Skiftet til Amtec VR-12 regulator med sense direkte på batteriet. Etter 3 uker med batterilader begynner batteriene å få normal og jevn syrevekt, ser ut til at de er berget.
OK.
Vindusvisker parkerer ikke og intervallfunksjonen er ute av drift.

Feil i viskerrele, reparert.

OK.
Vindusvisker parkerer på feil sted. Arm på viskermotor feil påsatt da viskermotor ble skiftet for en tid siden (før jeg kjøpte bilen).
OK.
Løse spaker for blinklys, v.visk o.l. Rattet står i veien for skruer og må av for festing av spaker.
OK.
Vindusheis høyre framdør virker ikke. Rengjort motor.
OK.
Slark i styring. Styresnekke justert. Styrekule på styresnekke slitt (denne skulle iflg. selger være skiftet men er tydeligvis ikke det....).
OK.
Når ekstralykter slås av slukker også fjernlys. Feilkobling, en del løse ledninger på venstre forskjerm må ryddes opp i.
OK.
Eksoslekkasje (eksoslukt i kupe). Rust i skjøt i eksosrør ca. 40 cm fra turbo. Midlertidig reparert.
OK.
Vindusheis høyre framdør treg. Vinduet må hjelpes litt på vei opp.  
Liten lekkasje i frontrutepakning.    
Viskøs kobling på radiatorvifte står fast. Fjernet vifte midlertidig. Ny kobling koster kr 1.250.- så jeg vurderer å bygge om til elektrisk vifte. Der ble jo kjempegod plass foran motoren når vifte og deksel ble fjernet....  
Et ventildeksel på motor sprukket (for hardt tilskrudd....). Midlertidig tettet med høytemperatursilikon.  
Slappe fjærer bak, må nok skiftes etterhvert. Skiftet til nye fjærer.
OK.
14.03.07
Startmotor "trøtt". Dårlig jording internt i startmotoren samt slitt foring i forkant av startmotor.

OK.

28.12.05

Knust CV-ledd venstre side Var tom for olje da jeg kjøpte bilen. Fylte en snau halvliter. CV-leddet hadde da antagelig allerede fått nådestøtet men varte likevel et snaut halvår til 02.01.06 før totalhavari.

OK.

03.01.06

Slark i styresnekke Har vært slik lenge men er etterhvert blitt verre. Skiftet til fabrikkny snekke.

OK.
15.03.07

Slark i styring Skiftet samtlige styrekuler

OK.
17.03.07

Motor har begynt å bruke MYE vann (Jan -08) Skiftet toppakninger og det hjalp godt men løste ikke problemet. Holder nå (mars -08) på med motorskift til Mercedes OM617A (5 sylindret 3-liters 300DT). Denne motoren skulle passe svært godt i bilen men det viste seg etterhvert at det var motoren uten turbo (OM617) som passer godt. Turbomotoren har betydelig bredere bunnpanne så denne måtte modifiseres kraftig i tillegg til at jeg måtte få spesiallaget en clutchlamell. Resten av ombyggingen var rimelig plankekjøring og omtrent som forventet (eksos, gasswire, kjøleslanger o.l.)..

 

Batterier defekt. Det ene batteriet tok kveld i vår men har klart meg greit med det andre til nå. Om jeg glemmer parklyset på i et par timer er det så vidt der er strøm igjen til start. Kjøpte 2x73Ah 80-4731 på Biltema.

Aug. 08

OK.

Visning hos Biltilsynet i Haugesund (godkjenning av motorskifte)

Jeg har startet i riktig ende og søkt om godkjenning av motorskift. Denne søknaden ble godkjent dersom en klart spesifisert dokumentasjon ble lagt fram. Noe av denne dokumentasjonen er umulig å få tak i da importør ikke vil gi meg den. Jeg har likevel fått skrapet sammen det viktigste som går på sikkerhet og støy og jeg mener det burde være tilfredsstillende.

Hadde et visst håp om at visningen skulle gå noenlunde greit men slik skulle det slett ikke gå. Traff først på en hyggelig kar (vet ikke navnet da han ikke presenterte seg) som tok en kjapp kikk på papirene jeg hadde med og tok så disse med seg på kontoret. En halvtime senere kom han ut igjen sammen med en annen kar, som heller ikke presenterte seg, og sa at med denne dokumentasjonen var der ikke en sjanse for å få noen godkjenning. Vi hadde en diskusjon om et par punkter og kort sagt gikk det slik:

  1. Bremser: Jeg har dokumentasjon på at bremsene på min bil er identiske (samme delenummer) som på RR med V8 bensinmotor på 165hk (42hk mer enn i min nye Mercedesmotor) men det var ikke godt nok da det var min lokale RR forhandler som hadde dokumentert det og ikke produsenten.
  2. Standstøy: Det skriftlige kravet jeg fikk var: "Støy må ikke overstige det tillatte. Forevise dokumentasjon på standstøy fra verksted". Jeg har dokumentasjon fra verksted at standstøy er 84db v/4250 rpm. Nå forlanger de kjørestøymåling og i tillegg må jeg dokumentere at eksosanlegget er det som er originalt til motoren. Kjørestøymåling gjorde Mattilsynet tidligere men nå må bilen til Tyskland for å få dette gjort og det vil koste mer enn verdien på bilen. I tillegg sier typen at siden bilen er fra før oktober 1990 så finnes der ikke originale støymålinger og derfor kan de ikke vite hvilken støygrense de må forholde seg til. Originalt eksosanlegg som passer motoren i Range Rover finnes ikke men jeg har det anlegget som er originalt til VM dieselen. Typen sier da: "Jeg noterer at vi er uenige på dette punktet så da kan vi gå videre å diskutere resten". Jeg avbrøt med at så lenge han ikke på noen måte kan godkjenne min korrekt utførte standstøymåling som spesifisert i Biltilsynets egne skriftlige krav framsatt til meg er der ikke noe behov for videre diskusjoner og jeg kjørte hjem.

De lovte å diskutere saken neste dag og ringe meg da. Det har de ikke gjort, verken neste dag eller dagen etter, så jeg har tatt opp saken med Biltilsynets avdeling for ombygginger i Oslo. Han jeg snakket med i Oslo forstod godt problemet slik jeg forklarte meg men i denne omgang kunne han ikke blande seg inn da han hørte til en annen region og det forstår jeg godt.

Skal ikke være lett dette her og når Biltilsynet utviser en så hårreisende maktarroganse er det jo fullstendig umulig få godkjenning. At de i det hele tatt våger å overstyre sine egne skriftlige krav på denne måten kan ikke skyldes noe annet enn ren pur faenskap og jeg skal sette alle krefter jeg har inn på at vedkommende person hos Biltilsynet skal få en skotupp langt inn i tynntarmen...

Har sendt et MEGET krasst brev til Regionsveisjef Vest (Olav Ellevset) og Regionkontakt Vest (Per Herman Pedersen) men har så langt kun mottatt en foreløpig tilbakemelding om at forholdene vil bli undersøkt og om kritikkverdige forhold blir oppdaget vil tiltak iverksettes.

02.09.08

Ny visning hos Biltilsynet i Haugesund Da var ny inspeksjon unnagjort og ombyggingen godkjent uten merknader.

Nå vet ikke jeg om denne inspeksjonen var påvirket av den katastrofale for en god uke siden men det virket ikke slik. Jeg fikk en del spørsmål om montasjen som hvordan motor og girkasse var skrudd sammen, vakuum til bremseservo, servostyring, styrke i motorfester o.l. Jeg svarte så godt jeg kunne og det hele forløp på en folkelig og grei måte, akkurat slik besiktigelser av denne type burde foregå. Etter en prøvetur på noen få km og en tur på vekten var det hele i boks.

OK.

12.09.08

 


Comments powered by CComment