Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Arbeidsblogg = Hva må til for å få GT6en på veien?

En del ting er er av en slik karakter at det MÅ gjøres for å få bilen godkjent og en del er litt mer kosmetisk og praktisk orientert men i denne listen samler jeg alt sammen.

 

Bilen har skilt montert men er begjært avskiltet for 6 år siden grunnet manglende EU kontroll.

 

Hjemmelaget eksosanlegg praktisk talt uten demping, MÅ skiftes. Fått nytt rustfritt sportsanlegg i hus men det passet ikke da det viste seg at motoren i min Mk3 egentlig er en Mk1 (1966-68 modell med 95 Hk i stedet for en 1970-73 modell med 104 Hk). Ikke verre enn at det koster en kveld med ekstra arbeid å montere... Gjenstår å lage et oppheng midt under bilen.
Tenning 4 grader feiljustert. Trenger mer jobbing med tenning. En ting er de 4 gradene feiljustering men vakuum-fortenningen påvirker bare 4 grader og den burde være opp mot 15. Ser ut til at jeg må satse på å få i gang Megajolt anlegget som er delvis montert i bilen...
Begge Zenith-Stromberg forgassere feil satt sammen slik at nålen ikke er sentrert i dysen, da slites både dyse og nål og stempelet glir ikke lett nok ned igjen. Ok.
Bakre forgasser flyter over. Skiftet flottørventil i bakre forgasser men det hjalp ikke. Fremre forgasser flyter også over av og til. Fant ut at bensintrykket er 7psi/0.5 bar og det er LANGT over de anbefalte 2.5 PSI/0.17 bar, 0.1 bar er tilstrekkelig. Montert ny bensinpumpe som gir 0.1-0.15 bar, Ok.
Bakre forgasser har feil sammensatt stempel slik at stempelet manglet 2-3 mm på å komme helt ned. Klarte ikke å løsne delene fra hverandre da en settskrue satt så fast at den knakk. Plukket ut stempel fra den ene reserveforgasseren og monterte, Ok.
Parkeringsbrems virker ikke. Manglet en bolt på venstre side bak, Ok.
Parkeringsbrems står ikke oppe av seg selv. Sagtennene som holder den oppe var ikke fast og fulgte med håndtaket opp, Ok.
Alle bremseslanger stålomspunnet og dermed ikke lovlige da tilstanden ikke kan kontrolleres. Skiftet til originale slanger. De originale slangene var langt kortere enn de som stod på bilen så et par bremserør måtte legges om og nye festebraketter monteres, Ok.
Innvendig trim ikke montert. En del følger med bilen men noe mangler også.  
Dashbord hjemmelaget. Ser for så vidt greit nok ut men kommer nok til å lage nytt da der trengs en masse opprydding i det elektriske og nye brytere.  
Ladelampe virker ikke så ladingen starter ikke automatisk Ryddet litt i ledningene og koblet om, Ok.
Tenning og start går på egne brytere på dashbord mens bensinpumpe er koblet til tenningslås Ryddet litt i ledningene og koblet om, Ok.
Bensinlekkasje ved tank. Der lekker ikke bensin ut nå men bensinpumpen klarer ikke å suge bensin. En slik fancy blåeloksert racing-konkobling var lekk, den var fylt opp med Locktite e.l. og var likevel ikke tett... Rengjort og skrudd sammen igjen, Ok.
En masse ledninger både i dashbord og motorrom som ikke er i bruk. Fått ordnet opp i det meste, nå virker i alle fall alle lys og slikt. Kun 2 viktige punkt igjen og det er styringen av overdrive som må legges om til relestyring og nødblink virker bare når tenning er på.
Vakuumventil til veivhusventilasjon mangler så hele motoren er under fullt undertrykk alltid. Vakuumventil montert, Ok.
Batteriet hadde 0.0V og må regnes som kassert. Har hatt en lader på i et døgn og den fikk spenningen opp i 1.5V Midlertidig satt inn et annet gammelt batteri, Ok.
Webastotak fryktelig tregt, må sjekke montasjen. Det viser seg at montasjen av taket er feil slik at lysåpningen er ca. 5 mm mindre i bakkant enn i forkant, da kiler taket seg fast når det åpnes. Å rette opp det er en såpass stor jobb at det kan sammenlignes med nymontasje og jeg vet heller ikke om der er deler som er kappet feil og må erstattes, utsetter denne til neste vinter...
Forkant på Webastotak skjevt montert. Har fått rettet opp pyntelist/avslutning i forkant slik at den er bein og tetter hele veien, OK.
Vindusviskere virker bare av og til. Ryddet litt i ledninger, OK.
Begge dører feilmontert, må løftes ganske mye for å smekke i lås. Ok.
Innvendige dørhåndtak virker ikke. Stag hektet av i begge dører, Ok.
Innvendig låseknapp virker ikke. Stag mangler mellom låseknapp og dørlås.
Sveiv til vindusheis mangler. Midlertidig tilpasset et par gamle sveiver jeg hadde liggende, Ok.
Elektrisk kjølevifte ikke koblet Montert 2 stk termostater, en på radiator og en i radiatorslange, Ok.
For små fjører framme (passer til Spitfire, originale GT6 fjører og dempere fulgte med) Montert originale fjører og dempere, bakkeklaring fremdeles litt snau i forhold til spec. men antagelig greit nok. Selger fortalte i ettertid at det han kaldte "originale fjører" egentlig er senkefjører... Kjøpte nye originalfjører og bakkeklaringen og ikke minst bilens profil ordnet seg, Ok.
Vindusviskere parkerer ikke. Barkeringsbryter virker ikke (oppbrent?) og heller ikke koblet til. Ok.
Venstre speil feilplassert slik at det ikke er synlig fra førerplass. Flyttet litt bakover på døren. Nå er det brukende men har en VELDIG smal synsvinkel slik speilene gjerne var på denne tiden. For meg som er vant med å bruke speil aktivt er de helt fullstendig ubrukelige, må nok få tak i noen konvekse speil som også er tidstypiske for bilen.
Biltema har identiske speil med konveks speilflate. Flyttet over Billtema speilene til husene som var på bilen og det ble en kraftig forbedring. Nå er speilene brukbare, nesten litt i meste laget konvekst men i alle fall en HELT annen verden enn de flate speilene som stod på bilen fra før. Ok.
Mye lakksig/hengekøyer i klarlakken på venstre bakskjerm.  
Koking i lakk på bakluke under klarlakk.  
Hovedlykter virker ikke. Ryddet litt i ledningene og koblet om, Ok.
Hovedlykter er ikke asymetriske. Skiftet til nye asymetriske innsatser, Ok.
Nødblink virker ikke Koblet til nødblinkrele og -bryter, Ok.
Bremselys virker ikke Ok.
Vindusspyler virker ikke Spylertank lekk i festet, spylerpumpe går feil vei. Rettet det verste, Ok inntil videre.
Kraftige dunkelyder fra bakaksel et sted. Det både høres og kjennes godt når bilen kommer opp i litt fart (>10km/t?). Har saumfart bakaksel og hjuloppheng. Fant et par løse foringer på diff. men det hjalp ikke i det hele tatt å teite de opp. Litt mer leting og feste for radiusarmen på v.side er nesten helt løst, stålet var sprukket på 3 sider av festet så der blir en smule sveisejobb, nytter ikke å feste slike saker i karosseriplater uten forsterkninger. Rimelig greit å komme til da. Se tredje video nedenfor, Ok.
Flere foringer i forstilling slarkete. Hele forstillingen ser ny ut og jeg har forstått at bilen ikke er mye brukt så det var en smule overraskende at der var så mye slark. Nye foringer innkjøpt og montert, Ok.
Flere vitale bolter i forstilling løse. Teitet opp, Ok.
Høyre framfelg tar borti bremsecaliper. Bilen er oppgradert med ventilert bremseskiver framme og av en eller annen grunn tar felgen borti på ene siden. Det kan være en uhyre liten klaring og en liten stein som har kommet mellom som kar skadet felgen. Foret ut hjulet 3 mm men felgen ser ikke bra ut i det hele tatt på innsiden. Ok.
Varmeapparat ikke tilkoblet. Satte på litt vanntrykk fra hageslangen for å sjekke registeret og allerede før der ble noe trykk lå der en liter vann på teppet i bilen, helt kadaver mao., sannsynligvis frostsprengt.
Mangler alle luft- og vannslanger samt ventil og spjeld til varmeapparat.  
Kun 2-punkt sikkerhetssele (magebelte) montert. Mener dette var lovlig i 1971 men vil montere 3-punkt rullebelter etterhvert, føles litt bedre det... Montert 3-punkt rullebelter, Ok.
Hele teppet framme i bilen er klippet opp i 5-6 biter, hvorfor??? Må nok skiftes etterhvert men må prioritere å få bilen til å bli kjørbar/lovlig.  
Håndbrems forandrer innstilling avhengig av hjulstilling (nedfjæring). Viser seg å være en slett jobb som er gjort ved skifte fra RotoFlex bakaksel til den eldre typen Swingspring. De 2 typene bakaksel har forskjellig geometri som gjør at wireføringene til håndbremsen også må bygges om og det ble ikke gjort på denne bilen... Midlertidig laget 2 wireføringer som retter opp det meste, Ok inntil videre.
Spissing skal være 1.6-3.2 mm toe-in framme og tilsvarende toe-out bak, begge var LANGT utenfor spec. Framme justeres på styrestag, OK. Bak må radiusarmer shimses. Begge var shimset 6 mm men må opp i ca. 12 mm på begge for å komme noenlunde i mål, Ok.
Siden sylinder 4 og 6 går merkbart kaldere enn de andre tok jeg en kompresjonstest.

1: 12.0 bar

2: 12.2 bar

3: 11.5 bar

4: 11.0 bar

5: 11.5 bar

6: 12.0 bar

Det må vel sies å være ok nok.

Motor går varm,  koker etter en mils kjøring. Mulig lekkasje i toppakning, bobler beskjedent i radiatoren og etter hver lille kjøretur må jeg fylle en halvliter vann. Det kan vel også forklare at et par sylindre går litt kaldere enn de andre...
Siden lekkasjen er beskjeden har jeg prøvd med Biltema Motorblokktetning, etter noen dager viser ingen virkning seg og det var vel ikke så uventet...
Etter litt mer grubling viser det seg å ikke være toppakningen likevel men heller luftstrøm eller dårlig virkning i radiatoren. Har kjørt noen mil med radiatorviften på kontinuerlig og det gir ingen kjøleproblemer. Rens av kjølesystemet neste...
EU-kontroll 17.04.13: Både bedre og verre enn ventet:

2.4: 2 Dårlig selvoppretting

3.2: 1 Defekte spylere

3.2: 2 Selvparkering defekt

7.8: 1 Varseltrekant mangler

8.2: 2 Høyt utslipp

 

Godt overkommelig dette her. Hadde nok ikke forventet en 2er på selvparkeringen... CO på 11.2 er jo greit å få gjort noe med også...

2 grader negativ camber på forhjul, skal være 2 grader positiv. Klarer ikke å justere nok, får +2 grader på ene siden og 0 på andre og da er der ikke mer å justere på. Tidligere eier har justrert til -2 etter tips fra Cas Castners bok om racing på Triumph. Jeg endte opp med -1 på begge sider, Ok.
Styring ikke selvrettende. Rattstamme ute av stilling/montert i bend. Tannstang alt for treg. Iflg. verkstedhåndboken skal moment for å dreie rattet være 0.9 kp ved 20 cm, jeg målte 1.6 kp og det er veldig merkbart mye...
Demonterte hele tannstangen og fant ut at hele tannstanghuset var bøyd. Rettet det i vedkløyveren (når en ikke har verkstedpresse i heimen så får man bruke det man har) og endte på et moment på 0.6 kp/20 cm.
Retter ikke helt 100% opp nå heller men veldig nære på, Ok.
Hornknappen i senter av rattet mangler. Der sitter en hornknapp på dashbordet men denne er av toggle typen slik at et trykk slår på og neste trykk slår av. I tillegg ser rattet litt harry ut uten "fyll", deler er bestilt.
EU-etterkontroll 07.05.13: Godkjent på alle punkter. CO nede i 1.8 så den fikk jeg beskjed om å skru opp et stykke igjen :-) En CO på rundt 4  (3-4.5)er gunstig både for motoreffekt og forbruk.
I mellomtiden har jeg jo også funnet ut at biler registrert før 1. januar 1974 ikke har CO krav... Ok.
Dynamo lader alt for lite. Syntes det var litt merkelig at dynamoen ikke ladet på tomgang men ved 1500 rpm ga den 14.4 V så jeg regnet med den var ok. En dag var der ikke nok strøm til start og det viste seg at med radiatorvifte og kjørelys kom ikke spenningen opp til 13 V... Kjøpt ny Biltema dynamo og montert, Ok.
Bensinlekkasje mannhull i tank. Pakningen i mannhullet er såpass skadet at den må skiftes, Ok.
Ingen lufting i topp av bensintank. Siden påfyllingen er litt nede på siden av tanken blir den aldri mer enn 2/3 full. Laget tanklufting i toppen, Ok.
Bremseskiver framme ute av senter og litt skjeve. Lager mye hvislelyd i bremsene når de ikke er i bruk.
   
   

Listen er stadig under arbeid og oppdateres jevnlig.

 

Siden bilen ikke kunne startes da den ble kjøpt er det jo alltid spennende å se den i gang. Her er nesten første start, dvs. jeg har hatt den i gang flere ganger tidligere og luket bort enkelte feil som bensinpumpe som ga alt for høyt trykk og en grovjustering av begge forgassere, dette er dog første start i dag og første forsøk er uten choke. Eksosanlegget er fremdeles det som stod på bilen og er helt uten demping, nytt er bestilt:

Fjusker en smule, viste seg å være pluggen i sylinder 5 som ikke ville være med på leken...

 

Akkurat fått montert nytt rustfritt eksosanlegg og tar en liten leketur i gårdsplassen:

Etter første korte kjøretur (litt lengre enn til postkassen...) viste det seg å være en kraftig bankelyd bak i bilen. Etter en del leting og oppteiting av flere foringer ville likevel ikke lyden gi seg så jeg rigget opp GoPro kameraet på rammen slik at det meste av venstre bakhjulsoppheng kom med i bildet. En liten kjøretur avslørte problemet:

Dunkelyden var ikke særlig hørbar på filmen men feilen er godt synlig f.eks. ved 3:18 akkurat under giringen. De siste sekundene viser inne fra bilen når jeg bare tar hardt i hjulet med hånden (og kameraet hopper tilsvarende)...

 

Oppsummering av hva som er ombygget i forhold til originalt på denne bilen:

Motor Originalmotor havarerte en gang i tiden og en nyoverhalt motor ble satt inn. Denne viste seg å være fra en Mk1 (1966-68). Det betyr 95 Hk i stedet for 104. Så vidt jeg vet er det i hovedsak toppen og eksosmanifold som skiller motorene fra hverandre, det er i alle fall lett synlige forskjeller.
Bakaksel Den originale Rotoflex bakakselen som var standard i 1969-72 er skiftet ut med den eldre og billigere Swingspring bakakselen. Grunnen til at Rotoflex ble innført med Mk2 i 1969 var for å bedre kjøreegenskapene... Endring i bakaksel medfører også endringer i håndbremsgeometri men det er ikke utført.
Støttestag bakaksel Der er satt på et støttestag mellom bakhjulene der hvor bensintanken normalt skal være plassert. Ser ikke den store hensikten med det da det kun er sveiset i innerskjermene og ikke i mer bærende konstruksjoner.
Bensintank Satt inn plasttank (eller "fuel-cell" som selger så fint kalte det) i stedet for ståltank.
Tenningssystem Der er montert og satt i drift et Lumenition anlegg og der er delvis montert et Megajolt anlegg.
Panser Panseret er i støpt glassfiber. Ble sagt å være laget etter mål men passer ikke bilen godt nok.
Soltak Bilen kunne originalt leveres med Webasto-tak men på denne bilen er det ettermontert.
Eksos Eksosanlegget var hjemmelaget og er skiftet ut med et rustfritt sportsanlegg med 2 utløp midt bak i stedet for 2 utløp helt til høyre.
Elektrisk Mye av det elektriske er ombygget og jeg har ingen oversikt over hva som er gjort eller hvilke planer tidligere eier har hatt med det.
Styring 3-tørns tannstang (quick rack) mot normalt 3 3/4 tørn.