Her er en beskrivelse av min tur fra Trondheim til Karmøy med min nyinnkjøpte 1972 modell Coronet 32 DeepSea med 2 x Volvo Penta AQAD41A/290DP.

 


Reisen startet 01.10.04 kl 20:30 med fly fra Haugesund lufthavn via Oslo til Trondheim. Ankom Trondheim sentrum kl 00:30 natt til lørdag 02.10.04. Det ble så seint da dette flyet var det eneste jeg fikk billigbilletter til. Betalte kr 1.370 for 2 billetter en vei og billigste alternativet hadde kostet drøyt 3.800. Umiddelbart etter ankomst fikk vi, dvs. en kamerat, Rune, og jeg en gjennomgang av båten. Hadde nok tenkt at vi skulle ta gjennomgangen lørdag morgen men selgeren gikk i gang og pekte og fortalte om alskens saker om båten. Da han gikk etter en drøy times tid gikk vi i gang med å montere inverter til PCen og installere oss ombord. Krøp til køys rundt kl 03:30.

Neste dag hadde vi avtalt besiktigelse av en av KNBFs takstmann kl 07:30 for å få tegnet forsikring i Norske Sjø. Siden båten er mer enn 25 år var besiktigelse et ubetinget krav i tillegg til at det gir fratrekk i premien. Mangler som ble påpekt var grovt sett manglende lekkasjetester på gassanlegget og manglende jording av dieseltanker.

Bilde: Pjolter og undertegnede i koseprat.
Litt senere dukket Peter ("Pjolter" på baatplassen.no) opp med et par kopper Shell kaffe og vi fikk oss en koselig prat.


Langtidsvarselet fra onsdag/torsdag var svært så bra: Sør-øst bris med opptil sør-øst kuling utsatte steder fra Sogn og sørover. Værmeldingene endret seg fra dag til dag og ble bare verre og verre men fremdeles ganske bra i Trøndelag.

Hadde på forhånd lagt en del arbeid i å lage en rute på PCen slik at vi visste at fulgte vi den ville vi hele veien finne en noenlunde optimal vei. Der er ganske mange alternative ruter å velge og jeg la noe vekt på at ruten skulle passe til sør-øst vind.

Bilde: På vei ut Trondheimsfjorden.
Vi startet fra Trondheim lørdag kl 10:43. Været var bra med østlig bris. Skansen båthavn, der båten ble overtatt, ligger omtrent midt i TV-antennen på bildet.


Bilde: Ruskevær i Troddheimsfjorden.
Allerede etter 10-15 minutt braket kulingen løs med meterhøye bølger. Der var en del seilbåter i Trondheimfjorden og selv om de hadde revet storseilet så det bare var en liten pussefille igjen lå de i 45 grader......


Bilde: 2. styrmann i aksjon.
Litt etter vi passerte Røysaneset i Trondheimsleia roet været seg en del og turen ble langt mer behagelig. Fikk ikke tatt mange bilder i Trondheimsfjorden da vi hadde mer enn nok med å holde oss fast og styre båten på en fornuftig måte.


Etterhvert fikk vi kokt oss kaffi og begynte å se litt lysere på turen videre.

Selgeren sa at vi i alle fall hadde rikelig diesel til å nå Kr.sund så vi satset på første stopp der. Turen så langt gikk greit og vi ankom Kr.sund kl 14:55 etter litt leting etter bunkersanlegget. Båten har 600 liter bunkerstanker og vi fylte 460 liter så selgerens anslag om dieselbeholdning ved start var helt grei. Deretter spanderte vi oss en goumet-middag :-)) på Burger King. Prøvde å koke kaffe igjen men gassflasken var tom. Da var det godt at Pjolter spanderte et glass Nescafe Gull på oss. Med varmt vann fra berederen fikk vi god kaffe likevel.


Bilde: Hustadvika i godvær.
Avgang Kr.sund kl 16:02. Turen over Hustadvika var helt super med kun lett dønning og lite vind.


Gikk innom Harøy, Vigra og Leinøy for så å gå på utsiden av Sandsøy mot Stadt. Etterhvert begynte det å mørkne og midt utenfor Stadt ble det ganske så bekmørkt. Å finne veien på en trygg måte er rimelig plankekjøring med kartplotter og god radar. Litt verre var det at midt utfor Stadt braket uværet løs, brått og noe uventet (igjen...). Reduserte farten fra rundt 23-24 knop til 12. Ikke særlig trivelig da sjøen etterhvert ble ganske så grov og det var ikke mulig å se bølgene før de slo i båten med ganske så stor kraft. Innhentet en stor brønnbåt og la oss i 8 knop rett i hekken på den en stund. Han hadde en del dekkslys på så da kunne vi i alle fall se sjøene før de traff oss. Etter en tid slukket han dekkslyset og da ga vi på til 13-14 knop og det føltes litt bedre. Passerte Gamla kl 20:53 og siktet oss inn på Måløy. Tenkte å overnatte der men da vi kom inn i litt mer lukket farvann bestemte vi oss for å heller gå til Florø før natten.

Tror nok Rune fikk litt hjerteklapp da jeg i 24 knop i bekmørkne plutselig dreide 90 grader styrbord og i neste øyeblikk 90 grader babord inn i Skatestraumen, mellom Gangsøy og Risøy. Jeg hadde vært der et par ganger tidligere så jeg visste hva jeg gjorde men det tror jeg nok ikke han var helt klar over...... Resten av turen til Florø var rimelig plankekjøring. En stor fraktebåt kom litt brått på fra babord like utenfor Florø og jeg skjønte plutselig at turen rundt Stadt hadde vært litt mer anstrengende enn jeg hadde trodd, var ikke oppmerksom nok. Lette litt etter gjestehavna og fant den til slutt kl 23:20.

Etter en natts søvn fylte vi 398 liter diesel og la i vei kl 08:02.

Bilde: Stabben fyr.
Stabben fyr like vest av Florø er jo en kuriositet. Det sies at fyrvokteren i gamle dager bodde på Stabben med kone og unger. Ikke store plassen for småtroll å boltre seg på.......


Videre gikk vi vest av Atløy, gjennom Hardbakke, Mjømnesundet, Kjelstraumen og Radsundet.

Bilde: Alversund.
Alversund, vestre løpet. De fleste går østre løp og der er betydelig bedre plass.


Bilde: Alversund 'innbygger'.
I Alversund står det dårlig til med innbyggerene men de vinket i alle fall til oss :-))


Byfjorden (Bergen) var litt rufsete men ikke verre enn at vi for det meste gikk over 20 knop. Fortsatte gjennom Kobbeleden og Austevoll til Bekkjarvik og ankom kl 13:45.

Bilde: Bekkjarvik.
I Bekkjarvik kjøpte vi oss biffsnadder og tok en kort pause. Idyllisk sted, har vært der mange ganger tidligere.


Fortsatte kl 14:24 over en rufsete Selbjørnfjord, gjennom Teløysundet, Ny-leia og Bømlafjorden. Sørover Bømlafjorden ble det nokså rufsete igjen. Plutselig falt all instrumentering på SB motor ut og etter noe leting etter feil ga vi det opp. Motoren hadde vist seg å gå greit i marsjfart og vann og olje var peilet i Bekkjarvik.

Bilde: Haglbyge.
Mens jeg stod på hodet i motoren kom et lyn og i neste øyeblikk kom den kraftigste haglbygen jeg noensinne har sett (bilde ble tatt da det hadde lettet en del).


Etter 2-3 minutt ga det seg og Sletta nærmet seg. Alle værmeldinger jeg fikk med meg fortalte konsekvent om sør-øst vind i forskjellig styrke og da er ikke Sletta så ille men på Sletta var vinden så sør-vestlig som den kunne være. Det ble ikke særlig behagelig men etterhvert hadde vi lært oss til å bruke flapsene litt aktivt og ved å trimme baugen ned gikk båten relativt mykt. Fra Ryvarden til Kvalen (Sletta, 5.75 NM) brukte vi 22 minutt (ca. 16 knop).
Bilde: Hjemmehavn.
Ankomst Storesund Båtforening på Karmøy kl 16:32 på søndag.


Beregnet effektiv reisetid på den ca. 377 NM lange turen ved 25 knop var drøyt 15 timer og vi brukte 19 timer 21 minutt med max fart på 24. Rimelig bra i rute med tanke på været vi fikk samt at vi aldri var oppe i 25 knop. SB motor fikk litt hetetokter ved 25 knop (3200 o/min) så vi la oss vanligvis på 23-24 (3100 o/min) og da var tempen OK.

Selger oppga et forbruk på 1.9-2 liter/NM men vi brukte ca. 1070 liter og det gir rundt 2.8 l/NM. Antar selgers oppgitte forbruk er under ideelle forhold rundt 20 knop.

Erfaringer/tanker i ettertid:
1: Værmeldinger er ikke alltid så pålitelige. Fikk mest inntrykk av at været som ble meldt var det været vi hadde akkurat nå.
2: Burde lagt opp rute med litt mer hensyn til vær og ikke mest for å finne korteste vei. Burde hatt alternative ruter klar på PCen slik at vi kunne enkelt endret valgt rute underveis.
3: Pushet på for å klare å komme hjem i løpet av søndagen uten at det gikk vesentlig ut over sikkerheten. Tenkte jevnlig ut alternative løsninger om været skulle bli alt for ille.
4: Planlegging er viktig. Tenk gjennom alle ting som kan skje og sørg for å ha nødvendig verktøy og reservedeler ombord. Selger hadde uoppfordret forsynt båten med reserve impeller og dieselfilter og jeg slet med meg 40 kg verktøy på flyet.
5: Selv om vi hadde 1 radar, 2 kartplottere og 3 GPSer ombord hadde vi også fullt sett papirkart ombord, velvillig utlånt av selger. Kartene var ikke bare med men ble hele tiden brukt til dobbeltsjekk av posisjon.
6: En skikkelig blunder: Tenkte å kalle opp Florø Radio på vei ut Trondheimsfjorden bare for å sjekke at VHFen virket men da været brått ble dårlig glemte jeg ut hele greia. I ettertid viste det seg å være feil i antennen så VHFen ville sannsynligvis ikke ha vært til noe hjelp om vi hadde hatt behov for det......

Dermed er jomfruturen over og "Kamelia" er definitivt ikke jomfru lenger.................

Feilen på SB motor viste seg å være +ledningen til tenningslåsen som hadde brukket/falt av i tillegg til feil i ledningssikring i motorens koblingsboks.