Har alltid hatt litt sansen for radiostyrte saker så under er bilferie for en del år siden kom jeg i skade for å stikke innom en malerforretning i Ålesund der de hadde et komplett RC fly til rundt kr 600.-. Kjøpte det og begynte å leke litt med det.

 

I utgangspunktet skulle det være svært så enkelt å fly da det kun hadde 2 motorer og ingen ror. Styringen foregår ved å endre effekten på motorene individuelt. Så langt greit nok... Flyet er lett å få i luften og flyr pent. Full gass på begge motorer og flyet stiger, stopp begge motorer og det daler. Fremdeles greit nok, i alle fall i teorien... Problememe består mer i at svingen er ganske dårlig og ved landing kan en ikke styre stort for da stiger flyet igjen... Etter noen 10-minutt i luften er reservepropellene brukt opp og en solid krasj i husveggen til naboen ble nådestøtet... RIP

 

Neste forsøk ble et batterihelikopter, en Wasp V2 som skulle være lett å fly med bl.a. pga. gyrostabilisert sidepropell. Sleit en smule med dette også da jeg aldri klarte helt å justere det til å bli noenlunde stabilt før jeg gjorde den klassiske tabben å ta det opp i luften. Noen milde krasj og noen litt verre fikk opp deleforbruket men ikke så helt ille.

 

Grunnet flytting og mange andre prosjekter ble hele RC lekingen lagt på hylla i en del år men i år (2013) fant jeg fram igjen helikopteret. Fikk bare kjørt det et lite minutt før hovedmotoren, eller mest sannsynlig regulatoren, ga opp.

 

Neste forsøk ble en Parrot AR Drone 2.0.

Dette var en HELT annen verden, et STABILT helikopter rett ut av esken. Bare å trykke på "Take off" og alle motorene starter og løfter dronen opp til 60 cm og der henger den :-) Styringen skjer via WiFi fra iPad eller Android. Min iPad er versjon 1 så den virker ikke men alle Android enhetene vi har fungerer glimrende. En kan velge simulert stikkestyring eller å bruke tiltsensoren i Androidenheten. Har flydd noen timer og dette er en helt annen verden enn Vasp V2. Dette kan ALLE fly direkte uten trening. Har jo hatt noen småkrasj med dette også men det er såpass godt beskyttet elektronisk at om en motor blir bare litt overbelastet (= treffer et eller annet) så kuttes alle motorer momentant. Ved take-off kan der ikke en gang være 2-3 litt kraftige gresstrå i veien for propellene før det gir seg. Dette her flyr Simen (6) lett og også andre tilfeldig besøkende tar seg gjerne en liten fyketur uten å krasje. Styringen med 2 tomler på skjermen er ganske lett å få inn i fingrene og fungerer på samme måte som de mer avanserte helikoptrene men om en skulle miste kontrollen på AR Drone så er det bare å løfte tomlene opp fra skjermen og det stopper opp og blir hengende i ro i luften.

 

Avanserte litt i helikopterutfordringene i helgen (14.09.13): Impulskjøpte et brukt nitrohelikopter: Kyosho Nexus 30. Ikke helt siste versjon av den slags helikopter, dvs. det gikk vel ut av produksjon rundt 2005, men prisen var gunstig og der fulgte med en masse reservedeler og, viktigst av alt, helikoptersimulator :-)

 

Her er "gliset" (fra Finn.no annonsen):

 

Som vanlig en hake og to når jeg handler billig. Denne gang var det selger som lurte meg, jeg spurte ikke direkte om helikopteret var flyvedyktig men selger sa det var komplett og der følger med en masse deler. Masse deler er veldig riktig, det er bare deler og det vil kreve en del timer bare å tilpasse til ny og uoriginal nitromotor... Prisen var likevel ok nok, bare den fabrikknye motoren og simulatoren koster mer enn jeg betalte for hele pakken så det er ikke så helt ille...

 

Skal nok få det i lufta etterhvert og i mellomtiden blir det en del timer med simulatoren. Slike helikopter som dette er notorisk ustabile i luften og må gjetes kontinuerlig. Et par bilder fra www.rchelicopterfun.com som illustrerer forskjellen på disse helikoptrene: AR Drone og de billige nybegynnerheliene er så stabile at de kan sammenlignes med en ball i en bolle:

Gjør du ingenting så ligger ballen der i ro i senter. Nexus og lignende typer blir mer som å balansere ballen på en tilnærmet plan flate. Gir du den litt fart i en retning vil den fortsette til du gjør aksjon for å stoppe den:

For at sammenligningen med tallerken skal bli riktigst må en tenke seg at tallerken på bildet er en smule konveks slik at ballen aldri vil ligge HELT av seg selv.

 

Som vanlig er der en masse informasjon på nett og YouTube er glimrende til å lære seg  både tips & tricks og også lære av andres dyre tabber...