Svein's plass... ;-)

Litt om meg og hva jeg driver med...

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Her er en beskrivelse av min tur fra Larsnes (på Gurskøy mellom Ålesund og Stadt) til Karmøy med min nyinnkjøpte 1980 modell Summerdream 28 med havarert Bedford 120 hk.

 

 


"Charlie" i Larsnes da jeg kjøpte den i 21.09.2001.


Hørte rykter om frakt av lignende båter tilsvarende strekninger til 4-5000.- men de prisene jeg klarte å oppdrive, selv om jeg ringte til mange rederi og båter, var fra 12.000.- og LANGT oppover. Det endte med at jeg tok min gamle Viksund 31 og tøffet oppover i 7 knop for å hente den selv. 32 timer hver vei men det var jo en fin tur en helg.......... Prisen? Ca. 2.500.- alt inkludert.

Kjapt fortalt så hadde jeg jo flaks med været. Turen gikk midt i godværsperioden høsten 2001 da der var 4-5 uker med tilnærmet blikkstille kjempevær.

Startet med PCen hjemme og la opp en rute som svært grovt viste meg korteste veien for å slippe å lure på denslags underveis. Oppover kysten er det jo ganske mange forskjellige veier en kan ta så det var greit å ha dette klargjort på forhånd. Jeg hadde ikke vært noe særlig nord for Bergen tidligere så en noenlunde optimal rute var greit å ha med fra starten. Min bror var rimelig godt kjent nordover så han tok noen få andre rutevalg enn de jeg hadde gjort. Han var nok mer komfortabel med å gå de plassene han var kjent i forhold til de raskeste veiene jeg hadde funnet på kartet.

Båten ble klargjort med fulle tanker + 400 liter diesel på fat, strømaggregat (for dieselpumping og sikker strømforsyning i "nyebåten") og proviant.

Startet fra Karmøy ca kl 09:00 torsdag. Reiste alene til Bergen der broderen kom ombord og fulgte planlagt rute kontinuerlig til Ålesund. Soving ble der jo ikke så veldig mye av men vi fikk nå et par timer på rygg en gang i blandt, en av oss om gangen.


Stadt på vei nordover.


Vel fremme i Larsnes gikk der L A N G tid før selgeren dukket opp, selv om jeg hadde snakket med han på telefon flere ganger på turen og informert om tidsplanen vår. Etter en del diskusjoner og undervannsinspeksjon (hadde medbrakt dykkerutstyr) ble handelen avgjort og vi satte kursen sørover igjen.

Rundt Stadt var der en del vind og sjø som i seg selv ikke var noe stort problem men sleping var ikke så gunstig. Fikk en del kraftige rykk i sleperen men det gikk greit. Vi vurderte å gå vest av Måløy og Bremanger for å spare tid men sjøen var såpass ubehagelig at vi gikk øst om begge. I Måløy ble vi nesten rent i senk, i bekmørke, av en fiskebåt som gikk fra kai og bare bråsvingte ut i full fart som om han var den eneste båt i verden.... Vi unngikk så vidt kollisjon ved å ta en svært så brå unnamanøver.....

I Florø bevilget vi oss en kort stopp, ca kl 02:00 til 06:00 for å hvile litt før vi fortsatte sørover.


Middag servert i Fensfjorden: Biff a'la oljefat.


Lørdag kveld ble broderen skiftet ut med en kompis i Bergen og vi fortsatte til Klokkarvik der vi overnattet. Fant ut at vi hadde såpass god tid at vi kunne ta det med ro..... Ankomst Storesund/Karmøy søndag kl 18:00.

Navigasjonen gikk som en lek med radar og kartplotter i tillegg til papirkart for nødbruk. Autopilot er en selvfølge på en slik tur med 2x32 timer i 7.5 knop i løpet av en langhelg. Spesielt i starten på turen når dieselfatene var fulle (plassert så langt framme på akterdekket som jeg kunne) viste Viksunden seg å være svært ustabil og vinglet hele tiden men autopiloten (Simrad) gjorde en kjempejobb med å holde rimelig stø kurs.

Årsaken til at Bedforden hadde skåret et veivlager var rask å finne. Når jeg peilet oljen var det under minimumsmerket men likevel snaut en cm opp på peilepinnen. Skulle tappe av oljen og der kom INGENTING ut!!!!!!! Det viste seg at røret som peilepinnen normalt settes i var borte og derfor stoppet peilepinnen i bunnpannen...... I tillegg var der løse ledninger på BÅDE oljetrykksmåler OG oljetrykkalarm...... Da ber en om trøbbel og det var jo også det forrige eieren fikk.

Comments powered by CComment