Etter en tids grubling ble valgert tatt: En oppgradering måtte til... og valget falt på Prusa MK4.

 

Har hørt mye bra om Prusa (uttales "Prusja") men har ikke helt sett at prisen kunne oppveie skrytet... 3D printing er jo i prinsippet bare en avansert limpistol og sånn sett er jo Ender 5 plus printeren helt ideel med sine solide X, Y og Z akser og full mekanisk/geometrisk kontroll. Det var egentlig mye konstruksjonen som gjorde at jeg valgte Ender 5 plus i første omgang (og byggevolumet også da selvsagt). Jeg fikk meg en liten overraskelse da da Prusaen kom i hus, litt mer om det senere...

Jeg kjøpte byggesett, litt for å spare penger og litt fordi det er en glimrende måte å lære om oppbyggingen av printeren. Leste en plass at en måtte regne med at byggingen tok minst 8 timer... Syntes det hørtes lenge ut og slengte ut av meg at der går vel et par timer (etter erfaringen fra Ender 5 plus)... men de 8 timene gikk de...

Monteringsanvisningen er SVÆRT detaljert og jeg skumleste ganske mye men klarte å gjøre et par feil underveis. Var ikke noe feil i monteringsanvisningen og heller ikke min skumlesing (eller kanskje litt av begge...) men det ble et par blemmer... Da printeren var ferdig bygget og strømbryteren ble slått på gjennomførte printeren en grundig selvtest (obligatorisk). Den feilet på 2 punkter og jeg brukte nok en time eller så før jeg skjønte hva jeg hadde gjort...

  • Y-akse feilet: Printplaten kjørte fram og tilbake flere ganger, står også å dunker i bakre endestopp mange ganger (skal være slik) og endte med å kjøre fram og indikere feil... Prøvde flere ganger men det endte alltid med feil. Prøvde manuelt å dra den fram og tilbake og den kjentes helt fin ut. Etter litt skjønte jeg problemet: Festet for drivreimen under printplaten stod bak-fram og da ble ikke kjørelengden lang nok og derfor feilet. Snudde festet og testen lykkes.
  • Filament sensor feilet: Fryktelig enkel patent med en stålkule, magnet og fjær som flytter seg når filamentet er på plass. Posisjonen leses av en hall-sensor. Brukte mye tid på denne fordi jeg så helt tydelig at sensoren virket: Meldte at filamentet var på plass når det skulle være det og at det manglet når det skulle det... Etter en del grubling og gjentatte tester plukket jeg sensoren fra hverandre og kunne oppdage en ørliten strek midt på magneten... Det var 2 magneter som hang sammen... Fjernet den ene, remonterte sensoren og selvtesten var ok. Klart for litt skikkelig prøvekjøring!

Standardtesten for alle 3D-printere er Benchy, en liten båt som printes på få minutt. Ser enkel ut men har mange utfordringer rent 3D-print teknisk. Her er 3 varianter: Først fra FlashForge Adventurer 3, så fra Endre 5 plus og sist Prusa MK4. De to siste er laget av samme spole filament. Litt vanskelig å se detaljene i hvitt men forskjellen er tydeliig nok uansett...

 

Nå skal det også sies at Enderen kunne ha vært langt mer optimalt innstilt og gitt et bedre resultat men det var slik det ble denne gang. Har nylig printet mye på Enderen og resultatet har vært absolutt akseptabelt.

 Her er jeg i gang med hjørner til printerkabinettet... En litt utfordrende konstruksjon (lang med liten festeflate) men det ser ut til å gå helt supert:

Et par viktige erfaringer allerede:

  • Reell hastighet på Prusa MK4 i forhold til Ender 5 plus er noe rundt 3 ganger raskere... Ender 5 plus har oppgitt printhastighet på 180 mm/s men ser i praksis ut til å ha nærmere 1/10 av dette...
  • Printkvalitet er i en annen verden med Prusa MK4.

Nå er jo Ender en stor leverandør av 3D-printere men jeg klarer ikke å fri meg fra tanken om at de reverse-engineerer 3D-printere og bygger noe lignende selv og i slike prosesser går mye detaljer tapt. Nå har jo ikke jeg så veldig mye erfaringer i dette faget så jeg kan jo absolutt ta feil men jeg ser i alle fall at Prusa lever og ånder for produktet sitt og til og med bruker sine egne 3D printere for å produsere deler til de printerne de selger. Der er flere detaljer jeg så langt har sett på MK4 som viser en gjennomtenkt og velutviklet konstruksjon:

  • Filament priming: I starten av hver utskrift legger Ender ut 2 striper filament, hver omlag 12-15 cm lange for å være sikker på flyt i filamentet. Dette er normalt rikelig men ikke alltid. MK4 legger ut 3 cm og starter i tillegg litt over printplaten og jobber seg ned, kjapt, kort og greit. Prusas priming gjør at om der henger litt filament ut av dysen (noe det ofte gjør etter oppvarming) så plasseres dette på platen i starten av primingen i motsetning til Ender der det kan henge på dysen og falle av på et uheldig sted senere. MK4 har også en "nozzle cleaning" prosedyre i starten av hver utskrift.
  • Nivellering/bed levelling: Ender kan, ved automatisk nivellering, probe 16 punkter over hele platen. Hvert punkt probes 2 ganger og Z-aksen løftes 1 cm mellom hvert punkt. Disse punktene er 2-3 cm på siden av dysen og det kan gi litt unøyaktighet uten at jeg tror det er så vesentlig. MK4 har lastsensor/veiecelle i skrivehodet og bruker selve dysen til å nivellere med. I tillegg nivelleres bare det området som skal brukes akkurat nå og mellom hvert punkt løftes Z-aksen så lite et det er nesten usynlig så hele prosessen tar bare noen få sekund i motsetning til Ender som bruker et par minutt på å oppnå et dårligere resultat.
  • Filamentskift: Ender har helmanuell skift, dvs. en må selv sette passende temperatur slik at filamentet løsner fra ekstruderen, manuelt spole 40 cm tilbake, fylle inn 40 cm nytt filament, mate fram såpass at en ser at ny farge er helt framme i dysen. Prusa MK4: Velg filamentskift i menyen (eller automatisk valg i G-Code) så vet MK4 hvilket filament som er i printeren, varmer opp til passe temperatur og mater tilbake. Spør så hvilken type filament du skal sette inn og setter riktig temperatur ut fra mitt valg. Mat inn nytt filament og det kjøres noen få cm inn og venter på temperatur og så mates helt fram og ber om bekreftelse på at farge er skiftet. Da kan en velge OK (som så langt alltid har vært ok) eller mat mer for å bedre "skylle ut" forrige farge om nødvendig.

Jeg har jo fjernstyrt Ender printeren med OctoPrint men Prusa har sin egen web-baserte variant: Prusa Connect. Så langt gjør Prusa Connect for det aller meste samme jobben som OctoPrint, det eneste jeg ser at jeg ikke har er OctoLapse (super time-lapse filming av utskriftene) og GCode Viewer (visuell framstilling av hvert enkelt lag i modellen, kanskje ikke den store nytteverdien men "kjekt å ha"). Ellers har jeg opplasting, styring av printeren og det meste jeg trenger i det daglige i Prusa Connect. 

Har i dag, 14.04.24, gjort mitt første forsøk med PETG og det gikk helt strålende. Vet ikke helt hvorfor jeg ikke har prøvd tidligere for jeg har hatt litt PETG filament liggende... Fruen har mistet en hjulkapsel og jeg tenkte at PETG var et riktigere materiale enn PLA å bruke til slikt og her er resultatet:

Har hatt en rull hvit ABS liggende også og jeg gjorde et forsøk med den på Enderen en gang for lenge siden. Så vidt jeg husker så sleit den med å få høy kom temperatur og gikk i feilmodus. Nozzle/bed temp for ABS er rundt 255/110 grd.C i motsetning til PLA som ligger rundt 215/60. Etter jeg hadde kjøpt den så jeg i kundeomtalene at akkurat den hvite ABSen fikk dritdårlig omtale, de andre fargene var ok. Bare for å sjekke hva MK4 kunne få til så måtte jeg jo printe noe i hvit problemABS også... Her viser også tydelig at det som har lekket ut fra dysen legges igjen på et helt ufarlig sted i starten:

Etter halvannen måned kan jeg bare si meg strålende fornøyd. Har hatt 1, en, spaghettiproduksjon og det var med den hvite problemABSen nevnt over, ellers har alle utskrifter vært helt 100%. Sammenlignet med Enderen så er Prusa MK4 bare tut-og-kjør mot endeløs bed-levelling og jevnlige feilprint... Enderen har også hatt 2-3 totalkatastrofer der dysen har skrapet hardt i printplaten slik at den ser fæl ut men den funker fint for det. Printplaten er uhyre enkel å skifte men siden den fremdeles gjør jobben legger jeg ikke penger i den...

I dag, 24.05.24, skal Prusa MMU3 dukke opp. Dette er en 5-fargers ekstrautstyr som gjør at en kan printe med opptil 5 farger eller 4 farger og vannløselig supportmateriale. Denne ble bestilt sammen med printeren men hadde såpass lang leveringstid... MMU3 er den lille greia midt på toppen og i tillegg kommer filamentbuffer fordi når en er ferdig med en farge så må dette mates tilbake 20-25 cm:

MMU3 er tredje generasjons MultiMaterialUnit  og skal rette opp en mengde med problemer med de 2 tidligere generasjonene. Jeg kunne kjøpt MMU3 uten plastdelene og printet de selv i løpet av rundt 30 timer men valgte å kjøpe med ferdige plastdeler. Besparelsen med å printe delene selv er omtrent det filamentet til delene koster men jeg fant ut senere at der fulgte med filament nok til alle delene så da bommet jeg litt der.

...og om noen skulle bli fristet til å handle Prusa 3D printer så kan denne henvisningskoden @SveinHa_1965424 gi en liten bonus til både meg og deg.

Mer kommer her etterhvert...