User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

13:10.2020: Fikk den lyse ide å få meg pizzaovn i bobilen og etter litt leting endte jeg på en brukt Ooni Fyra pelletsovn. Nå er jo dette en ovn som først ble lansert på forsommeren i år så at der i det hele tatt finnes brukte er jo nesten litt merkelig... Men det er på ingen måte noen prototyp eller nyutvikling med barnesykdommer, Ooni har hatt lignende ovner i 3 versjoner tidligere så "Fyra" henspeiler både på versjon 4 og fyring.

 

Første oppfyring: Hadde ikke opptenningsbriketter for hånden så en liten blåselampe i et lite minutt fikk gjøre jobben. Tror nok at å få skikkelig gang på flammen tar litt lengre tid enn normalt på denne måten men det funket helt greit. Da fyren hadde tatt seg godt opp, etter gode 10 minutt, fylte jeg pelletsbeholderen litt sakte opp til full. Da denne etter 15 minutt hadde brent seg ned var ovnen oppe i 360 grd.C. Fylte så pelletsbeholderen en gang til og da denne var brent ned havnet jeg på 470 grd.C og da er jeg i mål godt nok.

 

Merket meg at der var mye røyk ut av håndtaket til døren den første tiden og ovnen bærer litt preg av å ha stått ute så jeg antar det bare er snakk om vann i isolasjonen i døren, det ga seg etter 20 minutt eller så...

 

Har klart å rote bort IR-termometeret mitt så det ble en enel løsning med thermocouple under en flat sten snaut 1/4 inn i ovnen, der er nok varmere lengre bak...

 

Får også et tydelig tegn på at pelletsbeholderen begynner å bli tom etter ca 15 minutt, tung hvit røyk ut fra pelletsbeholderen:

 

Ser veldig bra ut så langt. Må nok regne halvtimen på oppfyring og ikke et kvarter som reklamen sier men det er nå helt greit, nåja, reklamen sier 15 minutt men leser en boken står det at en må regne med borti halvtimen for gjennomvarm ovn. Sammenlignet med den store Trysil ovnen er jo dette en helt annen verden, den bruker jo flere timer og 2-3 sekker ved. Bruksområdet til Trysil er jo langt større enn Ooni men det er nå i all hovedsak pizza som er mitt bruk. Merker meg også at i det øyeblikket pelletsene er brent opp faller temperaturen raskt slik at det ikke tar særlig lang tid før ovnen kan pakkes ned men samtidig er det viktig å unngå tom pelletsbeholder før pizzastekingen er ferdig.

 

Comments powered by CComment