Svein's plass... ;-)

Litt om meg og hva jeg driver med...

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Av alle tilfeldigheter som skal medføre kostholdsomlegging så var det denne gangen et program av "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu!" fra Nord-Hidle i Ryfylke som gjorde susen. Der var en kar som hadde en del helseproblemer og hadde fått mye hjelp av rå mat etter å ha gått på kurs hos LivingFoodNorway på Hamar. Her er en lynkjapp innføring fra en annen deltaker som har laget videoblogg.

 

Første skritt ble å finne en slowjuicer. Poenget med slowjuicer er at en presser ut væsken av råvarene ved lav hastighet, typisk 50-80 rpm, uten at en pisker inn luft som vil få juicen til å oksidere raskt. Hurtigjuicer er for så vidt greit nok om en skal drikke juicen med en gang men jeg har erfart at hurtigjuicing av f.eks. sitron gjør at der kommer mye tørrstoff med i juicen. Er veldig glad i sitron men hurtigjuicing får den til å smake fælt... I tillegg skal juicen da presses gjennom en tett duk som f.eks. en t-skjorte eller noe slikt.

 

Med et veldig begrenset vareutvalg lokalt og myyyyyyyye kikking på YouTube falt valget på en Point vertikaljuicer hos Power.no.

 

 

Fant INGEN omtaler av denne på nett så med litt sunn skepsis ble den tatt i bruk og har vist seg å gjøre jobben helt greit. Største ulempen med denne er at der er mange deler som må vaskes/skylles etter hver bruk og der ligger ofte mye råvarer igjen i toppen av skruen som den ikke får med seg. Nåja, mye og mye, det kan vel diskuteres men litt mer enn jeg liker i alle fall. Det hjelper å kjøre noe hardt som gulrot til slutt men også selleri kan der ligge store biter igjen i skruen. Slik kan det lett se ut etter at juiceren har gått på tomgang et minutts tid etter siste mating:

 

Ellers så ser vi at gurkemeie legger igjen et gult belegg som sitter veeeeeldig fast:

 

Nytter ikke å skrubbe det av men noen runder juicing uten gurkemeie hjelper og oppvaskmaskin tar det også. Normalt blir bare delene skyllet i kaldt vann men en gang i uka eller noe sånn får de seg en runde i oppvaskmaskinen og. Dette har jeg lest meg til at er veldig normalt med gurkemeie...

 

Etter å ha samlet en del oppskrifter på nett og prøvekjørt en god del ser vi at dette er noe vi har planer om å fortsette med. Madammen merket umiddelbart at kroppen likte seg bedre med betydelig mindre verk i skuldre og ledd. I de fleste juicene bruker vi ingefær, gurkemeie og gjerne selleri og vi skal så raskt som mulig i gang med å så hvetegress til juicing.

 

Et par "skrytebilder":

 

Generelt er vertikaljuicere best for saftige saker som epler og appelsiner mens horisontaljuicere er best på de hardere grønnsakene med mye fiber som selleri, blader, kål, salat og hvetegress. Siden Power.no har 30 dagers åpent kjøp blir Point juiceren levert tilbake og vi har bestilt en Omega 606 horisontaljuicer fra SanaBona.no.

 

 

Omega 606 er mye omtalt på YouTube og min konklusjon er at den er muligens ikke best men vel så viktig et den er nesten best på alt i stedet for å være best på et område og langt fra best på annet.

 

John Kohler/DiscountJuicers.com har laget en enorm mengde med informative videoer. John selger Omega Juicere så det kan en jo ha litt i bakhodet når en ser disse men de er uansett veldig nyttige og informative.

 

John Kohler har slitt med helsen og har sin egen Youtube kanal: OkRaw

 

Oppdatering 31.01.2020: Fikk telefon fra SanaBona. Omega 606 er utsolgt i hele Europa og der finnes ikke informasjon om ny leveringstid. Alternativene ble da Omega 8228 eller Omega 707 i stedet:

 

 

Omega 8228 er en del mindre, på godt og vondt, tar mindre plass på kjøkkenbenken men har også kortere skrue og mindre silflate men kanskje det viktigste er materøret som er en del mindre enn alternativene og det gjør at råvarene må kuttes opp i mindre biter og må også stappes hardere ned i maskinen. Materøret på 606 og 707 er ovalt og på smaleste lik diameteren på 8228, det ble nevnt i en video at materøret på 606/707 er 84% større...

 

Etter litt grubling falt valget på en Omega 707 Hvit...men den var heller ikke på lager så da ble det 707 Krom i stedet. Er mye godt samme juiceren som 606 men litt mer fancy design, bittelitt mindre foravtrykk og bittelitt lavere pris. Er egentlig en spesialversjon for Europa og finnes ikke i USA. Kommer inn til lager i dag, fredag og blir sendt til meg på mandag.

 

05.02.2020: Da var Omega 707 Juiceren prøvekjørt i et døgn og noe erfaring samlet. Tenkte å lage en side-by-side sammenligning men de ligger der egentlig mange nok av på YouTube allerede så jeg får ta en annen vinkling. Som bildet lengre oppe viser så ligger der mye rester i skruen på Point juiceren etter avsluttet juicing. Omega juiceren er svært så beskjeden til sammenligning. Her er bilder av restene i sluken i vasken etter rengjøring, først Point og så Omega etter å ha juicet en halv ananas:

 

 

 

Ellers er jo gurkemeie like klistrete i begge...

 

Gurkemeieproblemet har etterhvert løst seg ved å først ha i et eller annet, f.eks. en selleristang, så gurkemeie og deretter alt annet. Da er gurkemeiebelegget tilnærmet borte.

 

En typisk "Morgenjuice" for meg består for tiden av:

  • 2 Selleristenger
  • 1/2 Rødbete
  • 1/2 Sitron eller 1 Lime
  • 1/2-1 cm Gurkemeie
  • 1-2 cm Ingefær
  • 1 Eple
  • 2 Gulrøtter eller søtpotet tilsvarende mengde som 1 eple
  • Litt nykvernet pepper

Alt går i juiceren med skrell men f.eks. ikke-økologisk sitron skrelles.

 

Comments powered by CComment