Kaffe er jo et godt tema og jeg har alltid hatt et litt bevisst forhold til hva jeg drikker og ser at der er mange meninger om kaffe rundtomkring.

Mange har sine 100% fastspikrede ritualer og meninger om hvilken kaffe som er den eneste drikkende og som må tilberedes på akkurat den og den måten. For min del er variasjon viktig og, uten å ha lagt noe vitenskap i det, har jeg alltid flere sorter kaffe hjemme og i perioder blir det helt standard Friele Frokost, Evergood eller Rød COOP i presskanne. Moccamasteren har stått og støvet ned i kjelleren i aldri så mange år...

 

Blå Java er alltid et godt utgangspunkt og jeg bruker gjerne 30-50% av denne i tillegg til andre sorter. Mange av de mer spesielle kaffesortene som finnes i vanlige dagligvarebutikker smaker forferdelig om de brukes alene men i blanding med andre kan de gi en veldig god kaffe.

Når en skal finne ut hvordan lage best kaffe er internet den plassen informasjonen er best tilgjengelig men samtidig er der så mange meninger at det til slutt blir ens egen vurdering som gjelder. Om noen mener at akkurat den spesielle kaffen tilberedt på nøyaktig den måten er det eneste saliggjørende så ser jeg det mest som et tips som muligens er verdt å prøve.

Historisk sett, i alle fall i mitt perspektiv, er den beste kaffen jeg husker er relativt normal kokekaffe laget i en gammel og velbrukt aluminiumskjele stor nok til 2 store kopper. Selv har jeg aldri fått helt taket på å lage god kokekaffe og der kommer presskannen inn i bildet. Den får jeg langt mer konsistente resultater med og er kjapp og lett å ha med å gjøre.

Presskanner finnes i mange varialter og prisklasser. De på bildet her er fra Bodum men jeg bruker presskanner fra IKEA til langt hyggeligere priser. Forskjellene er jo kun på design, for kaffebryggingen sin del vet jeg ikke om noen som helst forskjell...

Har også i en årrekke hatt en Rowenta Adagio espressomaskin som har vært i flittig bruk periodevis. Dette er en billig og simpel maskin og jeg vil tro de fleste som har noe mer enn litt interresse for espresso neppe vil verken se eller bruke denne. Spesielt steamefunksjonen er trasige greier på denne maskinen, klarer ikke å skumme melken i noen særlig grad men om den får litt tid på seg så blir i alle fall melken varm.

 

På tide med en smule oppgradering og etter noen timer på nett fant jeg ut at der finnes en masse espressomaskiner på markedet og i ALLE prisklasser.

Hadde ikke tenkt å legge veldig mye penger i en espressomaskin men en mening som var veldig tydelig på nett var at om en har begrensede ressurser så prioriter kaffekvernen. Uten passe malt kaffe blir ikke resultatet godt. Passe malt høres jo litt ullent ut men poenget er å kunne finjustere kvernen og at kvernen da leverer den malingsgaraden du har valgt HVER GANG.

 

Valget falt på Rancilio Rocky uten doseringsenhet.

 

Grunnen til at jeg valgte uten dosering har med bruken min å gjøre. Med doserer må der males rikelig med kaffe først. Denne lagres i dosereren og deretter doseres den ut i portafilteret etter behov. For min del vil der da bli liggende en del kaffe igjen i dosereren til neste dag eller noe slikt og da er den ikke nymalt lengre. Dosereren passer langt bedre til de som lager et titalls kopper pr dag og i det daglige er nok mitt forbruk 2-4 eller max 6 kopper.

Neste steg var valget av espressomaskin. Også her er der mye å velge mellom men en skikkelig maskin som er litt "midt-på-treet" prismessig er Rancilio Silvia.

 

Denne maskinen har kommet veldig godt ut av tester, bl.a. på TV2 Hjelper Deg og der er en masse informasjon om denne på nett, bl.a. mange videoer på YouTube som viser vanlig bruk, tips &tricks, modifiseringer o.l.

 

Jeg fant meg en pakke med Doserless Rocky, Silvia v3, stålbase og PID-modifisert på en pen måte på Finn.no til en overkommelig pris. Overkommelig pris i denne sammenheng betyr på ingen måte billig men jeg tror det er en fornuftig pris på hele pakken. Nesten ny maskin, modifisert slik jeg ville ha den og selger virket veldig seriøs og hadde fornuftig grunn for å selge.

 

Mer om Rancilio Silvia og min erfaring med den her.

Verden går videre og plutselig stod der en Izzo Alex Duetto espressomaskin og en Baratza Sette 270W kvern på kjøkkenbenken...

Noen aktuelle linker til mer info. Disse har i alle fall gitt meg noen gode tips. Både Seattle Coffee Gear og Whole Latte Love har en mengde gode videoer som anbefales på det sterkeste på YouTube:

 

WholeLatteLove.com

WholeLatteLove på YouTube

SeattleCoffeeGear.com

SeattleCoffeGear på YouTube

Home-Barista.com

Kaffekvern.no

CoffeeGeek.com

coffeeresearch.org

www.brownbean.com

 

En meget god introduksjon til espresso finner du her. Mange og lange videoer men svært nyttig å bruke tid på.