Svein's Plass ;-)

Litt om hva jeg putler med, både nå og tidligere...

Noen få, og kanskje de viktigste, tips & tricks har jeg prøvd å samle her.

 

Tips&tricks

 

Tamping er en vesentlig del av god espressobrygging. Som det meste rundt espresso så finnes der ingen 100% fasit, men bare en masse subjektive ritualer som de forskjellige baristaer har lært seg og synes fungerer bra for dem. Ut fra egen erfaring er denne enkle prosedyren best:

  1. Fyll portafilteret til det er ca 3/4 fylt med løs nykvernet kaffe.
  2. Dunk litt i siden på filteret slik at kaffen fordeler seg ganske jevnt.
  3. Sett i tamperen ned og la ned "vingle" rundt slik at kaffen beveges litt rundt alle kanter for å "knuse" klumper og finfordele kaffen.
  4. Legg litt press på tamperen og rett den mer og mer opp helt til den står NØYAKTIG rett opp og dra den rolig opp. Står den skjevt vil kaffepucken bli tynnere på ene siden og slippe mer vann gjennom der.
  5. Portafilteret er nå klar for brygging.

 

Absolutt unngå å dunke portafilteret oppover når det settes i maskinen for pucken kan da lett løfte seg og sprekke.

Melkeskumming: Det er enkelt å skumme melk på Silvia men noen småtriks er greit å vite om likevel. Etter at kjeletempen er kommet opp i nær steametemp (140 grd.C) må kondens tappes ut av steamarmen slik at dampen blir så tørr som mulig. Bruk stålmugge, kald helmelk og stikk steamarmen omlag 1 cm ned i melken. Åpne først litt forsiktig på steamventilen og påse at melken roterer rundt i muggen. Åpne steamventiles fullt opp etter få sekund. Der skal suges ned litt luft i melken og det høres ut som litt fuglekvitter. For mye luft gir store bobler og det skal ikke mye til før melken øker i volum uten at en ser bobler. La steamen stå fullt åpen helt til melken er så varm at du ikke kan holde hånden under muggen og steam så i 3 sekund i tillegg. En fin video av melkesteaming ligger på YouTube/SeattleCoffeeGear.

 

For latte skal melken kun varmes opp uten skum og da stikkes steamarmen helt ned i melken. Varm opp til du ikke kan holde hånden under muggen + 3 sekund.

Smaksfeil:
  • Sur smak: Underekstrahert pga. for lav temperatur, for grovmalt kaffe eller channeling.
  • Bitter smak: Overekstrahert pga. for høy temp eller for finmalt kaffe.