Ho ho :santa:

 

Jeg slumpet borti en metoden for å få poppet, sprø svor i fjor.

Til å begynne med trodde jeg knapt at det bare  kunne være bare denne metoden som gjorde utslaget, og at det var flaks involvert også, men nå, 5-6 ribber senere, og uten en eneste cm2 svor som ikke har poppet, så er jeg såpass sikker på effekten, at jeg stoler stødig på den.

Jeg har heller ikke funnet dette omtalt på Internett selv etter iherdig googling, så jeg tror metoden er rimelig ukjent fra før, og derfor tenkte jeg å gi båtplassens lesere ett eksklusivt innsyn, som en slags førjuls presang.:santcheers:

 

Metoden er veldig enkelt, og lar seg kombinere med din favoritt metode å tilberede ribbe på (jeg har testet den med flere metoder selv) :

 

Hell kokende vann over svoren, før du setter den i ovnen.

Du vil da se at det skjer en forandring i svorens tekstur relativt raskt.

 

De fleste metoder for juleribbe omfatter jo uansett vann i bunn av en langpanne, så det er egentlig bare å ta dette vannet og koke det i en gryte, og så helle det over ribba før du smekker den i ovnen.

Derfra og ut kan du gjøre som du pleier. Eneste er at salt/pepper blir skyldt av, så du må kanskje re-kryddre , evt følg oppskriften under ;

 

Med svoren under kontroll, så kan mann flytte fokus til selve ribbekjøttet.

Slik gjør du for en perfekt ribbe som formelig smelter på tunga :

 

  • 1 Legg ribba i saltlake 1 døgn før steking. Saltlake = 1 passe neve salt pr liter vann og nok vann til å dekke hele ribba som ligger med svoren opp.
  • 2 Ta opp ribba og la den renne av seg. Er den ikke rutet, så gjør det nå (er lettere å rute etter en stund i ovnen, men rutingen fungerer som drenering av fettet, så gjør det nå, og dypt nok (men ikke inn i kjøttet)
  • 3 Sett på rist eller over skål/tallerk/Aluminiumsball for å få bue form på så fett kan renne av etterhvert og ikke samler seg oppå.
  • 4 Kok en gryte med vann, hell jevnt over svoren så det renner ned i langpanna. Se at svoren skifter litt karakter/struktur (blir litt halvgjennomsiktig aktig),
  • 5 Krydre med salt og pepper. Den er ikke for salt etter saltlaken, så bruk normal mengde salt og pepper.
  • 6 Sett i oven på 120-130 grader varmluft. La den stå 2,5-3 timer, til den er 65 grader (bruk steke termometer).
  • 7 Sett opp varmen til 250 grader. la stå i 20-25 min.
  • 8 Nå er svoren begynt å komme, og er sannsynligvis ganske ok allerede, men sett på grillelementet de siste 3-5 Min, så popper den helt, med popkorn lyd. Pass dog på så det ikke blir brendt når grillelementet er i bruk.

 

Bon appetitt og god jul :santcheer1:

 

 

Hele oppskriften og teksten er tjuvlånt fra Erik på baatplassen.no