Svein's plass... ;-)

Litt om meg og hva jeg driver med...

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ny vedfyrt pizza- og bakeovn på gang.

 

Denne ovnen er "Trysil Stor" fra bakerovner.no med oppgradering for tykt gulv og støpejernsdør med glass.

 

Her på Karmøy er vi jo ikke bortskjemt med overflod av fint vær så plassering utendørs har sine vesentlige ulemper. Ser jo på YouTube at de aller fleste ovnene er monumentale byggverk i hagen men også enkelte av de som bor i varmere strøk gir uttrykk for at det kunne vært en fordel å hatt ovnen innendørs eller i alle fall veldig nært huset. Her på Dale har vi en stor overbygget terrasse i sammenheng med et gammelt eldhus. Mine første tanker var å kombinere ovnen med eldhuset men endte opp med å plassere den gjennom bakveggen i terrassen slik at det aller meste av ovnen ikke blir synlig.

 

 

Understellet denne gang ble sveiset stål firkantrør, 2 stk 50x100mm på langs og 3 stk 40x40mm på tvers og så en aluminium dørkplate over som selve ovnen skal bygges på. Materialvalg og dimensjoner blir litt etter "man tager hvad man haver" prinsippet...

 

Ramme ferdigsveist og plassert:

 

...og malt 2 strøk Hammerite:

 

"Grunnmur" bygget og litt prøveoppstilling:

 

"Grunnmur" limt og første isolasjonslag på plass, 5 cm kalsiumsilikat:

 

...og omlag 5 cm sandblåsesand som varmemagasin:

 

...og noen cm grovsalt, også som varmemagasin:

 

Bunnen klar. Steinene ligger flytende oppå saltet og sprekker vil etterhvert fylles med aske:

 

Takelementene for røykrør var svært unøyaktig laget. Merket av hvor stort hull som måtte til og skar spor med ca 1 cm mellomrom i det ene elementet og knakk bort delene med hammer, finpusset med vinkelsliperen etterpå. Veldig lett å skjære i med diamantblad. Valgte å lime fast røykrøret med ovnskitt i stedet for leirelimen men vet ikke om det var nødvendig:

 

Siden dag/natt temperturen ligger på rundt 10/5 grader for tiden brukes en frostvakt til å øke temperaturen litt for første herding:

 

...og slik skal det nå få stå i et døgn eller to:

 

...og så litt ekte fyring, ganske så beskjedent men der skal nå få være litt bål i 2-3 døgn før videre arbeid med isolasjon og innkapsling fortsetter:

 

Etter 3 timer lett fyring:

 

Den delen av ovnen som er bak veggen og ute av syne blir kledd med aluminiumsplater som også vil være forskaling for lecasement isolasjon/varmelager. Her er impregnerte lekter skrudd fast i bunnplaten:

 

 

Side og bakplater på plass, skrudd fast i lektene:

 

Dette rommet skal fylles med 5 cm Rockwool på utsiden (til høyre) og resten fylles med lecasement. Her ligger takplaten løst oppå men skal bli skrudd til sideplatene når isolering og varmemagasin er ferdig:

 

Og der er fronten på plass. En 5 cm kalsiumsilikatplate limes fast til fronten av ovnen og der blir også ca 20 cm sideplater inn mot treveggen. Alt dette skal fliselegges og et par fliser jeg har liggende er oppstilt her som et eksempel:

 

Da var store dagen kommet, 3 dager med innfyring/uttørking og pizza på gang. Her er bålet akkurat startet:

 

 Etter 2 1/2 time fyring og umiddelbart etter glørne var raket til siden, temperatur akkurat som forventet:

 

 Og her er byggesettet til omlag 10 stk porsjonspizza:

 

 Førstemann ut:

 

Video av første pizza:

 

På gang, tok litt lang tid, allerede ved første pizza dalte temperaturen til 320 grader og litt under 200 til slutt. Her må noe forskning til for å finne årsaken. Under ovnen var der 4-5 grader og det er omtrent omgivelsestemperaturen så varmen stikker ikke av den veien. Min forrige ovn, Zio-Ciro Napoli, var dårligere isolert i bunn men holde likevel temperaturen langt bedre.

 

En litt halvsur dag å steke pizza ute, litt vind og småregn, mørkt ble det også men pizzaen ble helt ok den, kan ikke sammenlignes med annen pizza som er å få her til lands...

 

 

Med dette avsluttes denne posten. Ovnen er klar og innkjørt for pizzasteking så kommer en ny post om litt som omhandler isolering, flislegging og ferdigstilling.

Comments powered by CComment