Skal prøve å dokumentere byggeprosessen steg for steg slik at også andre kan få et bilde av arbeidsmengde o.l.

 

Fokus her er plassering i rommet og fundament.

 

Her på Karmøy er vi jo ikke bortskjemt med overflod av fint vær så plassering utendørs har sine vesentlige ulemper. Ser jo på YouTube at de aller fleste ovnene er monumentale byggverk i hagen men også enkelte av de som bor i varmere strøk gir uttrykk for at det kunne vært en fordel å hatt ovnen innendørs eller i alle fall veldig nært huset. Mine første tanker om å lage en flyttbar ovn ble etterhvert skrinlagt da vi heldigvis har en sommerhage på ca. 25 m2 og plassering i et hjørne der ser ut til å være en god løsning, da er den godt tilgjengelig både utenfra og innenfra uansett vær. I tillegg er utgangen til sommerhagen direkte fra kjøkkenet så tilgangen til ovnen er god selv de dagene med kuling og regn.

 

Først en prøvesammenstilling for å lage mal for underlaget:

 

Tegnet av omrisset og la til 18 cm for å få plass til 10 cm lecakuler for isolasjon, 5 cm rockwool og puss til slutt. Malen gir da også en ide om hvor stor hele ovnen kommer til å bli i sommerhagen:

 

Høyden opp til bunnen i ovnen ser jeg for meg til ca 120 cm og da rager hele byggverket opp til ca 195 cm før skorsteinen.

 

Enkle byggemetoder kan jo gjerne benyttes og to betongrør med innvendig ø=650 a 50 cm høyde passer jo glimrende. Disse finnes også i 1 meters lengde men de skal jo sjaues på plass også og halvmetrene er tunge nok, rundt 170 kg:

Rørene skal vatres av med trekiler under et par plasser og understøpes med betong slik at det står stødig og helt i vater før videre bygging.

 

En 2 mm svartstålplate og en remse 3 mm rustfritt stål befant seg i skrothaugen og etter noen timer med brenning, knekking og sveising samt litt maling ble resultatet slik:

Ribbene på oversiden er 5x20 mm svartstål og under platen ligger 2 stk 40x40 firkantrør på langs for forsterkning andre veien i forhold til ribbene på oppsiden. Kantene er av 3x100 mm rustfri plate.

 

Neste steg er å plassere "støpeformen" på toppen av betongrørene og fylle i Lecablanding.

 

 

 

Iflg. Weber Norge vil en blanding av 1 del Weber B20 ferdigmørtel og 3-4 deler Leca gi en grei blanding. Mer Leca gir mer isolasjon og mindre Leca gir mer styrke. Det viste seg å ikke være så enkelt å få mørtel og Leca til å blande seg i min maskin. Hadde nok litt for mye i maskinen og da ble der en sterkere blanding bakerst og en løsere helt framme.

 

 

 

 

Jeg hadde i 1/2 (20-liters-) bøtte sement, 1 1/2 bøtte sand og 3-4 bøtter Leca. Siden blandingen ble litt i meste laget for min maskin tømte jeg ut ca. halvparten av Lecablandingen og fylte på med 1 1/2 bøtte til med Leca. Selv da ble den litt sterkere bakerst i maskinen men jeg tror det ble ganske bra. Prøvde å legge den sterkeste blandingen ytterst i formen for å prioritere isolasjon innerst.

 

Stryk ut med en (noenlunde) rettholt og glatt det til best mulig.

 

og slik ble resultatet av dette byggetrinn: