Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Er jo ikke mange dagene siden anlegget ble satt i drift men noen erfaringer har jeg gjort meg allerede. Dette dokumentet vil bli som en blog der oppdateringer dukker opp etterhvert som jeg synes der er noe nytt å meddele... Artikkelen merkes, som alt annet her, med "UPDATED!" i 3 dager etter hver oppdatering.

 

 Fredag 13.05.2022

En tydelig ting som har vist seg er at regn tar unna bortimot all solenergi. Ikke at det var så uventet men på en lys dag som i dag med regn får jeg bare rundt 100w ut av anlegget med en peak effekt på 8.100w. Så snart regnet gir seg men fremdeles tilsynelatende samme lysstyrke blir produksjonen gjerne 1.000-1.500w.

 

Ellers forundret jeg meg litt da der var sterk sol at jeg bare fikk 2.500w men etter å ha grublet litt så var det jo fordi jeg ikke hadde større forbruk akkurat der og da. Fyrte opp bereder, et par varmepumper og slikt og plutselig leverte solsellene 6.000w...

 

Er imponert over hvordan inverteren jobber, veksler sømløst mellom de tilgjengelige energikildene. Selv om den er i "Line mode", altså at hovedforbruket kommer fra strømnettet, så bidrar solsellene med det de kan.

 

En mindre imponerende side av inverteren er den medfølgende app/PC program. Fint for å endre parametre men statusoppdateringer henger laaaaaant etter, i verste fall opptil både 5 og 10 minutt og det er på ingen måte akseptabelt. Heldigvis finnes der veier rundt dette og jeg kjører nå mpp-solar på en RPi som allerede var installert innen en USB-kabellengde fra inverteren så nå får jeg live data som ikke er mer enn max 15 sek gamle. Ellers har inverteren vifter som styres trinnløst og de bråker ganske heftig når de går i høy hastighet.

 

Med en off-grid løsning som jeg har valgt er en batteripakke nøkkelen til effektiv bruk av solsellene. Med min gratis blypakke på teoretisk 10.4kWh har jeg i praksis bare tilgang til 2.6kWh før spenningen blir så lav at inverteren slår på kjøpelading. En 14.5kWh LiFePO4 batteripakke er på vei og jeg vil anta at den har passert Suez nå... Er forhåpentligvis på plass om en måned... Selve batterisellene er kjøpt fra et norsk firma mens en 200A JK BMS/2A Active Balancer er handlet inn direkte fra Kina.

 

Ellers så virker det jo som om strømmen i disse dager prises for å ødelegge inntjeningen i solselleanlegg. De få timene da der er aller mest sol og som det tradisjonelt har vært høye strømpriser så ligger nå strømmen i nærområdet rundt "gratis". Nåja, gratis og gratis, blårussen har nå fremdeles et påslag på 5x eller noe sånt da så egentlig er det jaggu dyrt nok med 30 ørekWh...

 

Så langt på ikke så mange dagene og med en del regn har jeg tjent inn drøyt kr 400.- regnet ut fra produsert kWh x strømpris time for time.

 Fredag 27.05.2022  Da er vi kommet i den snodige situasjonen at det er god økonomi i å slå av solselleanlegget og kjøre på med alt forbruk en bare kan pga Regjeringens merkelige politikk. Mellom kl 1000 og 1900 i dag ligger strømprisen rundt 5-6 øre og det var omtrent tilsvarende i går og Regjeringens strømstøtteordninger gir meg rundt en krone i støtte pr kWh. Netto inkl. avgifter og nettleie blir det snaut 50 øre inn på konto for hver kWh jeg kan bruke... Heia Ola Dunk...

 Tirsdag

31.05.2022

 Da er første måneden over og litt status kan gjøres opp. De første 4 panelene kom jo opp i begynnelsen av april mens de resterende 14 var på plass 29. april.

 

Første energiloggingen for solsellene er 29.04.22 kl 10:00 så om en ser litt rundt på det så er summen av solenergi i databasen nokså representativ for første mnd. Mai har jo hatt både mye regn og større eller mindre mengder med skyer men også noen dager med strålende sol. Jeg har 2 måter å regne innsparing fra solsellene på:

  1. Produserte kWh ganget med gjennomsnitts strømpris for måneden (den som strømstøtten beregnes ut fra).
  2. Produserte kWh ganget med timepris på strøm time for time.

Hvilken metode som er mest reell kan jo diskuteres men pr akkurat nå (kl 22:30 og solproduksjonen stoppet for en god stund siden og blybatteriene nesten tomme) så har jeg spart kr 1.243.- etter metode 1 og kr 1.119.- etter metode 2. Om dette er noenlunde representativt for resten av året og Enovastøtten blir slik jeg tror så snakker vi om nedbetaling på 6.5 år og det må jeg være godt fornøyd med.

 Søndag 12.06.2022

 Da har jeg avbestilt 280Ah LiFePO4 pakken som var på vei. Den skulle dukke opp omtrent i dag men nå antydes månedsskiftet... Men det er ingen katastrofe. EVE LiFePO4 seller på 230Ah finnes lagerført i Stavanger og til en lavere Ah pris enn de jeg opprinnelig bestilte så 16 stk av de blir hentet i morgen.

 

Siste 2 uker ser slik ut:

Verdt å merke seg er de lave blå "toppene" (kjøpestrøm) som dukker opp hver natt fordi blybatteriene ikke har kapasitet lengre enn til 10-11 tiden på kvelden. De høye blå toppene er når strømprisen nærmer seg 0 og jeg slår av solsellene og kjører på med alt jeg kan av effekt... Blir jo ikke så mange kronene av det men med strømstøtte så er det nå penger inn på konto...

 Tirsdag 14.06.2022

 Da var 230Ah LiFePO4 sellene på plass og i drift. Ble litt harryoppkobling fordi ledningene fra BMS var for korte for å legges skikkelig så bilder får vente litt. Men etter et kvarter med 80A lading ser det i alle fall slik ut med Flir kamera:

Ser fint ut. De tilsynelatende varme punktene er ikke merkbart varme ved håndspåleggelse...

 Onsdag 15.06.2022

 BMSen ser ut til å ha konket ut... Eller etter litt sjekking så ser det ut til at det er bare "tankmåleren" som har feilet, eller mer korrekt SOC (State Of Charge) verdien, balansering og annet ser helt fint ut. I systemloggen finner jeg dette:

En forespørsel til leverandøren ga et laaaaangt svar som forklarte at det hadde med strømtrekket til inverteren som fulgte et sinusforløp og at det ikke var noe å gjøre med det... Litt for enkel forklaring i mitt hode da det er en helt normal bruk som den ikke takler og et solid skjær i sjøen for den ellers så positivt omtalte JK BMS... Får se det litt an om dette blir et problem framover men fikk i alle fall klar beskjed om at dette ikke var noe problem for balansering, sikkerhet og andre funksjoner enn akkurat SOC. Nå har jo jeg en Victron SmartShunt 500 som også gir meg SOC så ingen krise... Så langt ser det ut til at begge disse SOC indikatorene følges veldig bra.

 

Ikke så mye medlidenhet fra Kinamannen:

 Fredag 24.06.2022

For noen få dager siden fikk jeg telefon fra Fjetne, Frapne, Fjutle, Fnepne eller hva de nå heter (likte bedre da de het Haugaland Kraft Nett, da visste vi i alle fall både hvem de var og hva de drev med...) om at jeg hadde begynt å levere strøm til nett. Det skal ikke være fysisk mulig med min inverter men jeg har oppdaget at en sjelden gang i blant så lekker litt strøm ut  på nett, veldig små mengder, bare noen få Wh, men NOE lekker til nett uansett og da blir Flopne vred... Kan gå dager eller uker mellom hver gang men NOE lekker feil vei... Må nok skrive en liten epost til Kina... Fmlepne-karen argumenterte for sikkerheten til sine montører hvis jeg leverte strøm "ukontrollert" til nett og det argumentet er helt ok men jeg stilte motspørsmål om hvilken rolle AMS-måleren hadde. Den kan jo stenge av strømmen hos meg og hvis den tillater at jeg slipper ut strøm på nettet når nettet er dødt så synes jeg jo det er betenkelig og det skulle han sjekke opp i. Virket forresten som en fornuftig kar som som ikke var helt paragraf i hodet...

 

Ellers har det vært den første meget pene og varme dagen i år med strålende sol hele dagen men solproduksjonen toppet ved 6500W i dag og det skyldes nok varme solsellepanel.