Er jo ikke mange dagene siden anlegget ble satt i drift men noen erfaringer har jeg gjort meg allerede. Dette dokumentet vil bli som en blog der oppdateringer dukker opp etterhvert som jeg synes der er noe nytt å meddele... Artikkelen merkes, som alt annet her, med "UPDATED!" i 3 dager etter hver oppdatering.

 

 Fredag 13.05.2022

En tydelig ting som har vist seg er at regn tar unna bortimot all solenergi. Ikke at det var så uventet men på en lys dag som i dag med regn får jeg bare rundt 100w ut av anlegget med en peak effekt på 8.1kW. Så snart regnet gir seg men fremdeles tilsynelatende samme lysstyrke blir produksjonen gjerne 1.000-1.500w.

 

Ellers forundret jeg meg litt da der var sterk sol at jeg bare fikk 2.500w men etter å ha grublet litt så var det jo fordi jeg ikke hadde større forbruk akkurat der og da. Fyrte opp bereder, et par varmepumper og slikt og plutselig leverte solsellene 6kW...

 

Er imponert over hvordan inverteren jobber, veksler sømløst mellom de tilgjengelige energikildene. Selv om den er i "Line mode", altså at hovedforbruket kommer fra strømnettet, så bidrar solsellene med det de kan.

 

En mindre imponerende side av inverteren er den medfølgende app/PC program. Fint for å endre parametre men statusoppdateringer henger laaaaaant etter, i verste fall opptil både 5 og 10 minutt og det er på ingen måte akseptabelt. Heldigvis finnes der veier rundt dette og jeg kjører nå mpp-solar på en RPi som allerede var installert innen en USB-kabellengde fra inverteren så nå får jeg live data som ikke er mer enn max 15 sek gamle. Ellers har inverteren vifter som styres trinnløst og de bråker ganske heftig når de går i høy hastighet.

 

Med en off-grid løsning som jeg har valgt er en batteripakke nøkkelen til effektiv bruk av solsellene. Med min gratis blypakke på teoretisk 10.4kWh har jeg i praksis bare tilgang til 2.6kWh før spenningen blir så lav at inverteren slår på kjøpelading. En 14.5kWh LiFePO4 batteripakke er på vei og jeg vil anta at den har passert Suez nå... Er forhåpentligvis på plass om en måned... Selve batterisellene er kjøpt fra et norsk firma mens en 200A JK BMS/2A Active Balancer er handlet inn direkte fra Kina.

 

Ellers så virker det jo som om strømmen i disse dager prises for å ødelegge inntjeningen i solselleanlegg. De få timene da der er aller mest sol og som det tradisjonelt har vært høye strømpriser så ligger nå strømmen i nærområdet rundt "gratis". Nåja, gratis og gratis, blårussen har nå fremdeles et påslag på 5x eller noe sånt da så egentlig er det jaggu dyrt nok med 30 øre/kWh...

 

Så langt på ikke så mange dagene og med en del regn har jeg tjent inn drøyt kr 400.- regnet ut fra produsert kWh x strømpris time for time.

 Fredag 27.05.2022  Da er vi kommet i den snodige situasjonen at det er god økonomi i å slå av solselleanlegget og kjøre på med alt forbruk en bare kan pga Regjeringens merkelige politikk. Mellom kl 1000 og 1900 i dag ligger strømprisen rundt 5-6 øre og det var omtrent tilsvarende i går og Regjeringens strømstøtteordninger gir meg rundt en krone i støtte pr kWh. Netto inkl. avgifter og nettleie blir det snaut 50 øre inn på konto for hver kWh jeg kan bruke... Heia Ola Dunk...

 Tirsdag 31.05.2022

 Da er første måneden over og litt status kan gjøres opp. De første 4 panelene kom jo opp i begynnelsen av april mens de resterende 14 var på plass 29. april.

 

Første energiloggingen for solsellene er 29.04.22 kl 10:00 så om en ser litt rundt på det så er summen av solenergi i databasen nokså representativ for første mnd. Mai har jo hatt både mye regn og større eller mindre mengder med skyer men også noen dager med strålende sol. Jeg har 2 måter å regne innsparing fra solsellene på:

  1. Produserte kWh ganget med gjennomsnitts strømpris for måneden (den som strømstøtten beregnes ut fra).
  2. Produserte kWh ganget med timepris på strøm time for time.

Hvilken metode som er mest reell kan jo diskuteres men pr akkurat nå (kl 22:30 og solproduksjonen stoppet for en god stund siden og blybatteriene nesten tomme) så har jeg spart kr 1.243.- etter metode 1 og kr 1.119.- etter metode 2. Om dette er noenlunde representativt for resten av året og Enovastøtten blir slik jeg tror så snakker vi om nedbetaling på 6.5 år og det må jeg være godt fornøyd med.

 Søndag 12.06.2022

 Da har jeg avbestilt 280Ah LiFePO4 pakken som var på vei. Den skulle dukke opp omtrent i dag men nå antydes månedsskiftet... Men det er ingen katastrofe. EVE LiFePO4 seller på 230Ah finnes lagerført i Stavanger og til en lavere Ah pris enn de jeg opprinnelig bestilte så 16 stk av de blir hentet i morgen.

 

Siste 2 uker ser slik ut:

Verdt å merke seg er de lave blå "toppene" (kjøpestrøm) som dukker opp hver natt fordi blybatteriene ikke har kapasitet lengre enn til 10-11 tiden på kvelden. De høye blå toppene er når strømprisen nærmer seg 0 og jeg slår av solsellene og kjører på med alt jeg kan av effekt... Blir jo ikke så mange kronene av det men med strømstøtte så er det nå penger inn på konto...

 Tirsdag 14.06.2022

 Da var 230Ah LiFePO4 sellene på plass og i drift. Ble litt harryoppkobling fordi ledningene fra BMS var for korte for å legges skikkelig så bilder får vente litt. Men etter et kvarter med 80A lading ser det i alle fall slik ut med Flir kamera:

Ser fint ut. De tilsynelatende varme punktene er ikke merkbart varme ved håndspåleggelse...

 Onsdag 15.06.2022

 BMSen ser ut til å ha konket ut... Eller etter litt sjekking så ser det ut til at det er bare "tankmåleren" som har feilet, eller mer korrekt SOC (State Of Charge) verdien, balansering og annet ser helt fint ut. I systemloggen finner jeg dette:

En forespørsel til leverandøren ga et laaaaangt svar som forklarte at det hadde med strømtrekket til inverteren som fulgte et sinusforløp og at det ikke var noe å gjøre med det... Litt for enkel forklaring i mitt hode da det er en helt normal bruk som den ikke takler og et solid skjær i sjøen for den ellers så positivt omtalte JK BMS... Får se det litt an om dette blir et problem framover men fikk i alle fall klar beskjed om at dette ikke var noe problem for balansering, sikkerhet og andre funksjoner enn akkurat SOC. Nå har jo jeg en Victron SmartShunt 500 som også gir meg SOC så ingen krise... Så langt ser det ut til at begge disse SOC indikatorene følges veldig bra.

 

Ikke så mye medlidenhet fra Kinamannen:

 Fredag 24.06.2022

For noen få dager siden fikk jeg telefon fra Fjetne, Frapne, Fjutle, Fnepne eller hva de nå heter (likte bedre da de het Haugaland Kraft Nett, da visste vi i alle fall både hvem de var og hva de drev med...) om at jeg hadde begynt å levere strøm til nett. Det skal ikke være fysisk mulig med min inverter men jeg har oppdaget at en sjelden gang i blant så lekker litt strøm ut  på nett, veldig små mengder, bare noen få Wh, men NOE lekker til nett uansett og da blir Flopne vred... Kan gå dager eller uker mellom hver gang men NOE lekker feil vei... Må nok skrive en liten epost til Kina... Fmlepne-karen argumenterte for sikkerheten til sine montører hvis jeg leverte strøm "ukontrollert" til nett og det argumentet er helt ok men jeg stilte motspørsmål om hvilken rolle AMS-måleren hadde. Den kan jo stenge av strømmen hos meg og hvis den tillater at jeg slipper ut strøm på nettet når nettet er dødt så synes jeg jo det er betenkelig og det skulle han sjekke opp i. Virket forresten som en fornuftig kar som som ikke var helt paragraf i hodet...

 

Ellers har det vært den første meget pene og varme dagen i år med strålende sol hele dagen men solproduksjonen toppet ved 6500W i dag og det skyldes nok varme solsellepanel.

 Torsdag 30.06.2022  Innkjøpt 16 stk EVE 230Ah LiFePO4 seller for å doble batteribanken. En til JK 200A BMS ble også innkjøpt til tross for problemer med pålitelig SOC indikering. Forela problemet på diysolarforum.com og fikk bekreftet antagelsene mine om at BMSer flest ikke er pålitelige på dette området. Ser ut til at KUN Victron SmartShunt er brukende til denslags...
 Fredag 01.07.2022  Enova har godkjent søknaden om støtte til solselleanlegg og vil utbetale støtten i løpet av en uke. Har vært litt usikker på godkjenningen... Usikkerheten min går på at kravene for støtte FØR jeg sender inn søknad er enklere enn de jeg må oppfylle under registreringen og de utvidede kravene oppfyller jeg ikke, ikke alle i alle fall... Mest vesentlig er at jeg MÅ være plusskunde (=småskala kraftprodusent) i mitt lokale kraftselskap og det verken er jeg eller vil være. Mitt anlegg kan ikke levere strøm til nettet og fordelen med det er at jeg er HELT uavhengig av kraftleveranser utenfra så når der blir strømrasjonering vil ikke det påvirke meg siden jeg har mye solseller og 24kWh LiFePO4 batteri.
 Lørdag 16.07.2022  Da var et nytt sett med 16 stk 230Ah LiFPO4 seller installert og satt i drift så da har jeg 24kWh lagerkapasitet. Med bare forrige batteriet i drift gikk der med ca 75-80% av batterikapasiteten for å komme gjennom natten uten bruk av kjøpestrøm så nå tåler jeg bedre litt gråvær...
 Fredag 29.0.2022

Stadig ny lærdom å hente. Nå vet jeg jo at å handle fra Kina er en viss risikosport men de pleier jo alltid å være flinke til rydde opp etter seg når pakker blir borte, feil varer sendt og slikt... Ikke slik denne gang. Inverteren, som jo er hovedkomponenten i solselleanlegget mitt skulle iflg. EASunPower trenge en firmware oppdatering for å løse problemet med at den sender bittelitt energi ut på nett og den oppdateringen gikk i dass for å si det pent så nå sitter jeg her uten solstrøm og verken 3 epostadresser hos EASunPower, som jeg tidligere har kommunisert med de på, eller 24 timers chat support gidder å svare meg. Har holdt på 5 dager nå og eneste responsen jeg har fått er at de spurte etter ordrenummer og siden ble det stilt... Så herved er dere advart: IKKE HANDLE HOS EASUNPOWER.COM De har forresten en annen nettside og: easun-energy.com Same shit...

 

Litt verre er det at både en Italiensk og en Britisk leverandør av samme type inverter sier at disse inverterene ikke kan sende noe ut på nett, det er bare snakk om en tilsynelatende effekt som AMS måleren tror finnes om det i det hele tatt er noe mens EASunPower altså mente at en oppgradering måtte til og den endte med katastrofe...

 

Nå er jo også markedet støvsugd for off-grid invertere i denne klassen og nedover men jeg har i alle fall sporet opp en litt større modell som er lagerført i Italia. Skal jeg vente på en lik min går der i alle fall 8 uker + forsendelse til Norge.

 

Shit happens... Med et minimalt forbruk i huset taper jeg rundt kr 150.-/døgn...

Lørdag 30.0.2022

 Vel, etter å ha grublet litt på saken så ser jeg hva som har skjedd:

  1. Inverteren sender ikke kraft ut på nettet, den er ikke utstyrt for å kunne gjøre det. Det handler om tilsynelatende effekt som på en måte bare er der uten at den kan brukes til noe (bekreftet av 2 forskjellige europeiske leverandører av samme type inverter). Derfor burde EASunPower ha skjønt at en oppdatering ikke var nødvendig.
  2. EASunPower fikk foto av merkeskiltet på min inverter og opplysninger om gjeldende firmware versjon så de visste hva de hadde med å gjøre.
  3. Firmware oppdateringen jeg fikk fra EASunPower er tydeligvis til en helt annen inverter og da jeg fikk beskjed om å laste opp denne gikk det galt. Gjeldende versjon som jeg fikk fra den ene europeiske forhandleren, lastet ned fra produsentens ftp server er 46.05. Jeg burde ha reagert på at versjonsnummeret gikk fra 46.05 til 90.13...
  4. Shit happens men den største shitten her er EASunPower som IKKE tar ansvar for sine egne handlinger og manglende kunnskap.
  5. Siden ingen i support eller salg vil ta i saken har jeg nå rapportert til EASunPower CEO så får vi se hva som hender. Neste skritt blir å lene meg litt hardt på PayPal.
Mandag 08.08.2022

Da dukket ny inverter opp fra Italia:

EASun support glimrer med sitt fravær fremdeles. På 2 uker nå har de sendt med 3-4 meldinger uten noen verdi i det hele tatt... De tar DEFINITIVT ikke tak i problemet i alle fall...

 

Godt å få litt gulfarge i trendene igjen:

Tirsdag 27.09.2022

Siden EASunPower glimret med fravær av support lenge nok eskalerte jeg klagesaken min hos PayPal. Etter et par uker konkluderte PayPal med at "siden jeg selv hadde endret produktet etter det forlot selger" fikk selger medhold slik at jeg sitter med en dyr inverter som er ubrukelig. At jeg dokumenterte at det var PÅ DIREKTE ORDRE fra selger jeg hadde gjort det jeg gjorde betydde ingenting så jeg kan ikke annet enn å konkludere med at PayPals kjøpersikkerhet ikke kan regnes som annet enn ren svindel.

Jeg har fremdeles en viss dialog med EASunpower og har forstått det slik at jeg er blitt et offer for et par illojale ansatte som har sluttet og etterlatt seg et kaos av uløste saker... så jeg øyner et visst håp fremdeles... Kommunikasjonen tar veldig mye tid men er i alle fall nå på et mer fagmessig akseptabelt nivå.

Tirsdag 22.11.2022

Da var endelig batteripakken jeg "lånte" bort på plass igjen med en liten oppgradering (230Ah --> 280Ah), deksler fjernet for anledningen:

 

Fyrte opp aggregatet en tid og etter 15 minutt med 8.5kW/150A lading ser det slik ut:

Plussledningen mellom inverter og bus er litt i grenseland siden den er dimensjonert etter en litt mindre inverter:

 

Har fremdeles en slags dialog med EASunPower men det går fryktelig tregt... Dialogen er i alle fall på et mer saklig nivå nå i forhold til tidligere...

14.12.22

Med så lav vintersol at det bare er så vidt solen treffer panelene, noenlunde klart vær og temperatur på -5.5 grd.C gir solcellene 2.2kW selv med frost... Maxet på 2.74kW noe senere på dagen. Ikke ille det... selv om der bare blir ca 2.5 timer utnyttbar sol pr dag...

04.01.23

Siden LiFePO4 batterier ikke skal lades i minusgrader og vi hadde en god kuldeperiode på slutten av året måtte der til en nødløsning. Batteriracket har godt åpne hyller så der er god luftsirkulasjon og med en 200W frostvakt stilt på helt lavest temperatur og low-e isolasjon rundt pakken holdt batteriene seg over 2 grader hele tiden:

Ellers så sier loggede data at inntjeningen fom mai i år har endt på kr 3.214.- kun ved å kjøpe strøm når den er billig for å lade batteriene og kr 12.828.- på solcelleproduksjon, totalt for 8 mnd: kr 16.042.-. Det er ca 11.5% av kostnadene med hele anlegget og det må sies å være meget bra. Ligger an til 6 års nedbetaling.

 

Disse regnestykkene blir litt akademisk fordi det er vanskelig å sammenligne et reelt forbruk med et forbruk tilpasset både sol- og strømpris men disse tallene er basert på følgende:

  • Strømpris/batterilading, teoretisk: Antall kWh brukt til batterilading * månedsgjennomsnittspris.
  • Strømpris/batterilading, reell: kWh * strømpris samme timen.
  • Solcelleproduksjon: kWh * strømpris samme time.

Alle strømpriser er regnet + nettleie - strømstøtte. Jeg ser også på måling av energi inn/ut av systemene mine at der normalt er rundt 100W i tap. Dette kan jo være målefeil men ikke så usannsynlig at der går med 100W underveis, ville kanskje anta det var litt mer og... Uansett så regnes disse tapene som minus solcelleprod.