Etter å ha lest en del på Baatplassen.no om AIS og sett litt på sidene til Sandnes Sjøspeidere fant jeg ut at det måtte være "kjekt å ha".

Hadde en gammel Navico RT6500S VHF som ikke var helt patent i båten.

Noen knapper har dårlig kontakt og virker ikke alltid. Siden den allerede var montert i båten kan den være grei å ha som nød-VHF i tillegg til Sailor VHFen. Leste en del på www.discriminator.nl og fant ut at det skulle være rimelig enkelt å tappe AIS signalene fra denne. Der var dog et par skjær i sjøen, kretsen som signalet tas fra fant jeg ikke noen spesifikasjoner på på internet så det ble litt prøving og feiling men jeg fant i alle fall et brukende signal.

Her er sakene koblet sammen. Laget et lo-pass filter på discriminator utgangen for sikkerhets skyld. Der var en 3.5mm kontakt som jeg ikke hadde bruk for så den ble frakoblet og AIS-signalet koblet til (rød og blå ledning er bare midlertidig 12V strømforsyning da jeg ikke hadde strømkabelen med meg i snekkerboden).

Kobla signalet på line-inngangen i min gamle kartplotter-PC og 8-10 båter dukket opp i ShipPlotter programmet. Ulempen var at CPUen (233MHz) gikk i 100% belastning kontinuerlig. Tenkte å prøve min nye laptop med 1.86 GHz prosessor men denne hadde ikke line-inngang. Prøvde å koble til Mic-inngangen men fikk ikke inn noe signal........ Tok kontakt med Bev på www.shipplotter.com og han mente det burde gå greit å bruke mic inngangen også. Antagelig bare et spørsmål om å få riktig nivå på signalene. Fikk ikke liv i mic inngangen i det hele tatt men i kontrollpanel i WinXP, under Lyd, var et valg for "Test maskinvare". Kjørte denne og der ble installert noen drivere automatisk og Mic-en livnet til. Måtte sette Mic-volum til bare et ørlite snev over "av" for å få et fornuftig nivå. Og slik ser det ut i ShipPlotter 6.2 (bakgrunnskartet er et gammelt scannet sjøkart nr 17 av dårlig kvalitet der jeg har tatt bort fargene for å se båtene bedre...):

Ved å peke på båtene kommer en pop-up med litt nøkkelinformasjon og ved høyreklikk vises en dialogboks med all kjent informasjon om skipet.

 

ShipPlotter er etterhvert blitt videreutviklet med MANGE nye funksjoner som f.eks. nedlasting av satelittfoto for det området som i øyeblikket vises.

ShipPlotter kan sende ut AIS-data via NMEA på valgfri port. Om karttplotterprogrammet kan motta AIS kan en koble sammen to serieporter med nullmodemkabel men enda enklere er å laste ned ComEmulDrv og installere på PCen. ComEmulDrv settes opp til å koble sammen to interne logiske porter, f.eks. COM7 og COM8 (disse må ikke finnes i PCen fra før). ShipPlotter settes da opp til å sende NMEA på COM7 og kartplotterprogrammet til å motta NMEA på COM8. Disse logiske COM-portene har INGEN konfigurering, det som kommer inn på ene porten i et par kommer ut av den andre poren i samme par enkelt og greit.

Slik ser det ut i ShipPlotter 9.7 med (nesten) automatisk nedlastet satelittbilde som bakgrunn: