Svein's plass... ;-)

Litt om meg og hva jeg driver med...

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

PTFE behandling av motor med QMI produkter

Har lest en del på nett angående QMI PTFE behandling av dieselmotorer og også hørt enkelte suksesshistorier om dette. Det ser ut til at verden er delt i to leire og de har diametralt motsatte meninger om PTFE-behandling og andre oljetilsetninger som normalt blir omtalt samtidig. Jeg blir ALLTID skeptisk når folk bruker så mye energi på å komme fram med sin ensidige mening uten noen nyansering i det hele tatt, uavhengig av hvilken mening det måtte være.

Det ser også ut til at motstanderene har hektet seg opp i et utsagn fra en av DuPont's ansatte som en gang uttalte at Teflon® (DuPont's varemerke for PTFE) ikke hadde noe i en forbrenningsmotor å gjøre. Dette utsagnet kom en gang i Teflonens barndom og bør nok ikke tolkes som en fasit for all evighet... I tillegg finnes en masse negativ omtale, som er negativ i den forstand at den brukes som negativ men er vel heller en rimelig nøytral eller ikke-positiv omtale, som gjentas helt eller delvis i et voldsomt antall rundt om på nett. Mange oljetilsetninger inneholder også store mengder klor og det har tilsynelatende positiv påvirkning på motoren men tærer den samtidig i stykker...

 

En av de "negative" testene er to fabrikknye Briggs & Stratton motorer som ble kjørt i 20 timer, den ene med oljetilsetning (uvisst hvilken tilsetning) og den andre uten. Deretter ble oljen tappet av og de ble kjørt i nye 20 timer og demontert. Motoren med oljetilsetning viste da større sylinderslitasje enn den andre (resultat av klor?), ellers var de likt slitt. Men å kunne kjøre en standardmotor i 20 timer uten olje tyder mest på at den ikke har særlig behov for olje i det hele tatt. Ta en hvilken som helst dieselmotor i dag og kjør den uten olje og den havarerer innen få minutt (har prøvd). En av de positive historiene er en fraktebåt som mistet oljetrykket på hovedmotoren nær land og i pålandsvind. De la om kursen til rett mot været og gikk i 15 minutt før et lager brant. Da hadde de kjøpt seg såpass tid at redningsskøyta kom til unnsetning og berget båten med et mindre motorhavari, alternativet hadde vært totalhavari...

Å finne fakta er ikke lett, alle oljetilsetninger blir gjerne tatt under samme kam og generelt kaldt "Snake Oil". Mange tilsetninger inneholder større eller mindre mengder klor fordi klor har en kortsiktig og tydelig imponatoreffekt men på lang sikt tærer den motoren i stykker. Nok om det.... QMI Metallbehandling er ikke et tilsetningsstoff da det kun benytter oljen for å komme fram til friksjonsflatene i motoren og skiller seg derfor radikalt ut fra de andre stoffene den sammenlignes med. QMI Metallbehandlig er ikke kjemisk aktiv og dermed nøytral mot alle motordeler.

QMI Teknisk manual i PDF lastes ned her.
Andre QMI kataloger finnes her.

Etter å ha grublet en del og lest en del timer på nett har jeg funnet ut at de eventuelle negative effekter av PTFE-behandling oppveies mange ganger av de positive. Uansett har jeg kommet til at dette skal prøves. Har kjøpt inn både QMI innvendig motorvask og QMI Motorbehandling fra www.motordeler.com til både begge mine Volvo Penta 41A motorer med ca. 1900 timer på telleren og til min Range Rover med 2.4 liters VM turbodiesel kjørt ca. 130.000 km.

30.03.06: Begge VP 41A motorene i båten vasket med QMI innvendig motorvask i 25 minutt. Olje avtappet og 8 liter ny olje (2 liter mindre enn normalt) påfylt hver motor samt nytt oljefilter. Motorer kjørt i et par minutt for å fylle oljefilter og få nye oljen sirkulert rundt i motoren mens de fremdeles var varme. Motorene SKAL være kalde før tilsetning av QMI Metallbehandling.

31.03.06: Påfylt 2 liter QMI Motor/Metallbehandling på begge motorer. Startet opp og gikk på 1500 o/min som vanlig til motorene hadde normal driftstemperatur, deretter økte jeg på til marsjfart på 3100 o/min. Merket ikke noe spesielt, verken positivt eller negativt. Etter noen minutt på marsj ga jeg på til FULL fart på begge motorer. Oppnådde ikke fullt turtall da båten er mye grodd for tiden. Tidligere fikk begge motorer litt hetetokter ved 3200 o/min, såpass at temp.alarmen kom på etter en tid, men nå holdt tempen seg på 95 grd.C selv etter en halvtime på fullt pådrag/3600 o/min. 70 minutt båttur, det meste på fullt pådrag, og motorene virker å trives godt/betydelig bedre enn tidligere. Motorene virker også litt roligere/jevnere gange på tomgang. Suksess så langt!

Men så dukker jo $5.000 spørsmålet opp: Hvorfor gikk temperaturen ned? Kjølekretsen er der jo ikke gjort noe som helst med så motoren blir IKKE bedre kjølt, eller var det motorvasken som rengjorde oljekjøleren og dermed ga bedre kjøling? Av det jeg kunne se under ventildeksler var motoren IKKE særlig skitten før vask så jeg tviler litt på dette. Da må det jo være at motoren produserer mindre varme og enkel logikk tilsier at det må være friksjonsvarmen som ble mer eller mindre borte. Alle varmetap er jo penger rett ut av vinduet så dette burde gi rimeligere driftsutgifter.

02.06.06: Tatt innvendig motorvask og påfylt QMI metallbehandling i Range Roveren. Umiddelbar virkning var at allerede etter 2-3 km ble motorgangen tydelig roligere, metalliske lyder ble redusert.

31.07.06: Status så langt:
Begge VP41A motorene i båten holder riktig temperatur, merker ikke andre forandringer.
Range Rover: Både motor og drivverk går penere, mindre metalliske lyder og lettere/mykere giring. Dieselforbruk ca. 0.1 l/mil lavere enn normalt.

27.12.06: Båten ble solgt i august -06 så status der vet jeg ikke lengre. Range Roveren har utviklet seg sakte men sikkert med roligere motorgange i flere måneder men det har stabilisert seg sent på høsten. Merker ikke videre bedring. Fremdeles ca. 0.1 liter mindre dieselforbruk pr mil.

13.11.07: Range Roveren ligger fremdeles på ca. 0.1 liter mindre dieselforbruk pr mil.

04.07.08: Range Roveren har fått nytt prøysisk kraftwerk, Mercedes OM617A, da gamlemotoren fikk lekkasjeproblemer på vannsiden (kjent/vanlig problem på VM diesel og min har brukt vann i større eller mindre mengder i alle år jeg har hatt den). Oljeskift og QMI-behandling i dag. Motoren har gått ca. 290.000 km og starter som et skudd men ryker ganske så beskjedent blått når den står lenge og går på tomgang. Ingen umiddelbare endringer i motorens oppførsel.

12.12.08 Merker ikke den store forandringen på Range Rover Mercedesen. Den lette blårøyken på tomgang er redusert/borte men ellers ingen forandring.

 

 


Comments powered by CComment