Svein's plass... ;-)

Litt om meg og hva jeg driver med...

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

En samling av diverse bilder av Kamelia den 27.03.11.

 

{pgslideshow id=1|width=955|height=600|delay=3000|image=L}

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Der fulgte med en liten Standard Horizon CP170C fargekartplotter ombord. Den kommer nok til å bli solgt til fordel for PC basert system med SOB og C-Map Max kart. Håper på å få tak i de nyeste Max.Pro kartene men C-map er litt uvillige til å selge disse enda. Planen er å montere en laptop eller evt. en 12V PC fra Carputer ved kartbordet nede og ha en 10-12" transflektiv vanntett touchskjerm foran rattet. Disse skjermene er jo svindyre men sammenlignet med en fargeplotter med tilsvarende skjerm er det jo slett ikke så ille.

Read more: Kartplotter

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Sommerferie 2006:

Dagbok:

Dato
Tekst

Mandag
26.06.06

Admiralinnen har ikke ferie før om en uke så det er kun Admiral og Matrose på tur foreløpig.

Avgang Storesund/Karmøy kl 11:44 med kurs nordover. NV bris, lettskyet og sol, 15 grd.C. En del mer sjø på Sletta enn ventet men slik er det jo som regel der. Gikk 9-14 knop til Bømlahuk og marsjet 22-23 resten av veien. Ankomst Røyksundkanalen/Skogbu kl 13:24. Ingen andre båter og alle fasiliteter stengt... I kveldingen dukket 4 båter til opp.


Dette bildet er representativt for tilstanden pr. i dag...

Plan for morgendagen: Sagvåg, må shoppe litt.

Tirsdag
27.06.06

Avg. Røyksundkanalen kl 11:15, ankomst Sagvåg kl 11:38. Like folketomt her, vi er eneste båten i gjestehavna...

Overskyet og nordlig bris, rundt 15 grd.C.

Avg. Sagvåg kl 14:18, ankomst Røyksundkanalen kl 14:39. Alene igjen...

Onsdag
28.06.06
Avgang Røyksundkanalen kl 12:18, ankomst Valevåg kl 13:01. Litt familiære sysler setter en stopp for båtlivet et par dager...
Fredag
30.06.06
Avgang Valevåg kl 21:14, ankomst Hatlevik kl 22:00
Lørdag
01.07.06

I dag er det Hatlevikbasar på Aalforo/Hatlevik i Nyleia/Stokksundet.


Folk strømmer til i egne båter i tillegg til at der går flere rutebåter i skytteltrafikk fra flere steder.


Hatlevik begynner å fylles opp...

Søndag
02.07.06

Må en tur til Leirvik i kveld. Avgang Hatlevik kl 17:38. Kort stopp i Leirvik kl 18:35 og ankomst Husnes gjestehavn kl 19:26. Glimrende forhold i Årets Gjestehavn 2005: 25 grader i lufta og 20.5 i sjøen. De rike har det godt...

Fikk koselig besøk av "Wellcraft" (fra Baatplassen.no) med frue.

Her er WLAN fritt tilgjengelig, en smule bedre enn GPRS.

Mandag
03.07.06
Fremdeles på Husnes. Glimrende vær i dag også, full gjennomtrekk i båten men 31 grader likevel.

Litt skyer på dagen og noe dis om kvelden. Godt å ikke bli stekt hele dagen. Trodde ikke jeg skulle få bruk for presenningen til frontvinduene men i dag var den nyttig.
Tirsdag
04.07.06

Fremdeles på Husnes.

Glimrende vær i dag også.

20 grader i sjøen i morges, sikkert mer nå, gidder ikke måle...

WLANet var dødt en stund i dag morges men med 3G/GPRS går surfing greit likevel... Drar muligens videre i morgen tidlig. Lurer på Lukksund, Godøysund og videre gjennom Fitjarøyene til Hatlevik eller Røyksundkanalen.

Onsdag
05.07.06

Fremdeles på Husnes.

Havnevertene imponerte. Hele tiden var der omlag 3 mann som hjalp til med det meste. En kveld, bortimot kl 01:00 kom et par båter inn i havna. I neste øyeblikk stod en av vertene på flytebrygga vår og viftet og pekte hvor der var plass til båtene.

Glimrende vær i dag også, 23 grader i sjøen, blir til i morgen...

Torsdag
06.07.06
Overskyet i dag men hva annet kan man si enn "blir til i morgen"?
Fredag
07.07.06
Dagens reprisesending: Blir til i morgen... Og hvorfor? I tillegg til at det er en makelig og veldrevet havn har matrosen fått kjempekontakt med en bergensk matros og det gjorde de respektive foreldre også.
Lørdag
08.07.06

Overskyet og en del solide regnbyger. Må ut en tur å tømme septiktanken så da flytter vi litt på oss samtidig.

Avgang Husnes kl 12:16. Ankomst Uskedalen kl 12:45. Mange ledige gjesteplasser såpass tidlig på dagen men det fylles noe opp etterhvert.

Søndag
09.07.06

Overskyet og en del solide regnbyger. Avgang Uskedalen kl 12:49. Noe vind men meldt SØ kuling på ettermiddagen. Ingen bedring i vente iflg met.no. Vi setter kursen hjemover. Ankomst Valevåg kl 14:04.

En del sjø utover Hardangerfjorden, såpass at mannskapet settes av i Valevåg og jeg fortsetter alene ut Bømlafjorden og over Sletta.

Avgang Valevåg kl 14:30. Begynte å bli rufsete mot slutten av Bømlafjorden og enda verre på Sletta. Periodevis tuslet jeg avgårde i 5-6 knop og gikk gjennom de største bølgene... Andre tider gikk det greit i 14-16 knop. Mistet flagg med flaggstang underveis og omkalfatret en del skapinnhold og noen vinduer ble lekk men ellers gikk det rimelig greit... Og som vanlig: Været på Sletta er verre enn det burde være iflg. værmeldingene... Ankomst Storesund kl 16:09.

Fredag
14.07.06

Ny tur. Meldt 3 m/sek men i praksis 7 (ref. www.westweather.net). Avgang kl 16:24. Tar turen alene over Sletta og plukker opp mannskapet i Buavåg. En del sjø men ikke på langt nær så ille som ved forrige overfart. Gikk stort sett i 14-15 knop. Ankomst Buavåg kl 17:25. Ligger å venter på mindre vind mot kvelden... Avgang Buavåg kl 21:04,. Gode forhold så vi kunne godt reist tidligere men har god tid... Ankomst Røyksundkanalen/Skogbu kl 21:50

Lørdag
15.07.06

Flytter litt på oss. Avgang Røyksundkanalen/Skogbu kl 16:04, ankomst Føyno kl 16:31. Ligger på ferieområdet til Aker der min svoger har leid seg hytte.

Søndag
16.07.06

Bra vær men litt kaldt i sjøen, kun 16 grader og det frister ikke så veldig mye med bading...

Mandag
17.07.06

Regn og forholdsvis stille i dag. Har hatt en kjapp handletur til Sagvåg. Fikk besøk av bergenserene vi traff på Husnes.

Tirsdag
18.07.06

Fremdeles på Føyno. Sol og nordlig bris i dag. Bergenserene hadde planlagt bilferie og måtte dra hjem tidlig i ettermiddag.

Onsdag
19.07.06

En kjapp shoppetur til Sagvåg og deretter reiste vi til Hatlevik. Regner med å bli her 2-3 dager...

Lørdag
22.07.06

Satte kursen hjemover. Ankom hjemmehavn ca kl 19:00

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Internet ombord besørges av en D-35 WLAN ruter fra ICE. Denne kobler seg til basestasjoner på land som er en videreutvikling av det gamle NMT450 nettet.

Ruteren gir også en trådløs WLAN-sone ombord slik at jeg kan sitte med PCen hvor det nå måtte passe.

I tillegg låner jeg av og til en Panasonic Toughbook CF-08 som brukes til fjernstyring av PCen. CF-08 er en trådløs (WLAN), vanntett WindowsCE-basert touchskjerm som jeg har utendørs mens PCen står tørt og trygt plassert på kartbordet.

 


Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Siden båten har levd hele sitt liv i varmere strøk finnes ikke varme ombord. Der er dog to aircondition ombord og de kan brukes til varme men de bråker så mye at de ikke er brukende i praksis. Har derfor bestilt en 4kW Glembring dieseldrevet varmer (liknende type som Refleks) som skal monteres ombord.

Read more: Installasjon av varme

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Alle tre toaletter er av standard Blake manuelle vakuumtoaletter. Prinsippet er at lokket er tett og når en pumper med den manuelle membranpumpen tømmes skåla for både væske og luft. Pga. det tette lokket suges så vann inn for spyling. Etter første 10 pump venter en litt slik at der kommer litt vann inn og deretter pumper en 6 ganger til for å tømme skåla. Så langt er det greit iflg. instruksnonsboka men i praksis fungerer det ikke så greit da lokket ikke er helt tett og pumpa er nok ikke like god som den var for 15 år siden heller. I tillegg går all septik direkte ut i sjø.

Read more: Oppgradering av toalett og septik

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Den medfølgende Simrad/Navico WP30 autopilot viste seg fort å ikke være særlig brukende for denne båten. Den jobbet litt sakte, hadde for lite krefter og støyet betydelig. Da jeg overtok båten var autopiloten nylig kommet tilbake fra reparasjon pga. overbelastning.

Om en skal dømme etter ledige/gamle monteringshull har der i alle fall vært montert 3 autopiloter før WP30 så jeg går nå i gang med montering av den femte... Håper det blir den siste...

Har sjekket litt rundt og funnet at Raymarine S3G/ST6002+ og hydraulisk lineær drivenhet skal gjøre susen. Vurderte lenge Navman 3380 men da jeg også skal montere full seilinstrumentpakke (Vind/Logg/Lodd) og ønsker dette i samme serie som autopiloten falt Navman ut da de for tiden ikke er leveringsdyktige på vindpakken pga. redesign til Northstar-design. Vil dog bruke Navman/Northstar hydraulisk lineær drivenhet da denne er langt rimeligere enn Raymarine og har fått gode skussmål på Båtplassen.no.

Plassering av betjeningen sa seg noenlunde selv men pidestallen hadde en del hull som ikke passet for meg. I tillegg var der noen hull som var støpt igjen tidligere. Dette var gjort veldig pent utvendig men på baksiden hadde panelet veldig varierende tykkelse og en del kanter. For ikke å bruke alt for mye tid like før sommerferien laget jeg et par rustfrie plater med hull til mine instrumenter og limte på med silikon. Ble ikke så helt ille det...

Drivenheten var enkel å montere. Fester stod allerede på plass. Måtte lage en rustfri brakett (øverst i bildet) for feste av rortilbakemelding og også sette en liten brakett på rorkvadranten for denne. Ellers var der et passende festehull i rorkvadranten og andre enden av sylinderen var grei å borre nye hull til. Festet her måtte bygges opp et par cm for å få sylinderen over cockpitdreneringen.

Alle innstillinger av kurscomputeren ble gjort en gang vha. automatisk kalibrering og har siden ikke rørt innstillingene annet enn RESPONSE som jeg noen ganger reduserer for å få piloten til å jobbe litt mindre og dermed bruke mindre strøm.

Har hatt en tur fram og tilbake over Jæren i sommer, begge veier i kuling rett bakfra, og autopiloten har vist seg å være helt suveren. Ved store rorbevegelser høres en brumming fra hydraulikkpumpa men ellers er den helt lydløs.

Strømforbruket for både autopilot, kartplotter, GPS og vindinstrumentene ligger på rundt 10A.

 


Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Der fulgte med en Caribe RIB som var plassert på fordekk.Der tok den en del sikt så en eller annen løsning måtte finnes. Har slept den en tid men det viser seg at den er nokså tung å dra, for motor mister jeg over en knop i marsjfart i tillegg til at det bråker en del fra baugsjøen...

Read more: Plassering av lettbåt