Svein's Plass ;-)

Litt om hva jeg putler med, både nå og tidligere...

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/c/3/9/sveinha.com/httpd.www/j3/templates/sveinha_com_32_33/functions.php on line 188

Den medfølgende Simrad/Navico WP30 autopilot viste seg fort å ikke være særlig brukende for denne båten. Den jobbet litt sakte, hadde for lite krefter og støyet betydelig. Da jeg overtok båten var autopiloten nylig kommet tilbake fra reparasjon pga. overbelastning.

Om en skal dømme etter ledige/gamle monteringshull har der i alle fall vært montert 3 autopiloter før WP30 så jeg går nå i gang med montering av den femte... Håper det blir den siste...

Har sjekket litt rundt og funnet at Raymarine S3G/ST6002+ og hydraulisk lineær drivenhet skal gjøre susen. Vurderte lenge Navman 3380 men da jeg også skal montere full seilinstrumentpakke (Vind/Logg/Lodd) og ønsker dette i samme serie som autopiloten falt Navman ut da de for tiden ikke er leveringsdyktige på vindpakken pga. redesign til Northstar-design. Vil dog bruke Navman/Northstar hydraulisk lineær drivenhet da denne er langt rimeligere enn Raymarine og har fått gode skussmål på Båtplassen.no.

Plassering av betjeningen sa seg noenlunde selv men pidestallen hadde en del hull som ikke passet for meg. I tillegg var der noen hull som var støpt igjen tidligere. Dette var gjort veldig pent utvendig men på baksiden hadde panelet veldig varierende tykkelse og en del kanter. For ikke å bruke alt for mye tid like før sommerferien laget jeg et par rustfrie plater med hull til mine instrumenter og limte på med silikon. Ble ikke så helt ille det...

Drivenheten var enkel å montere. Fester stod allerede på plass. Måtte lage en rustfri brakett (øverst i bildet) for feste av rortilbakemelding og også sette en liten brakett på rorkvadranten for denne. Ellers var der et passende festehull i rorkvadranten og andre enden av sylinderen var grei å borre nye hull til. Festet her måtte bygges opp et par cm for å få sylinderen over cockpitdreneringen.

Alle innstillinger av kurscomputeren ble gjort en gang vha. automatisk kalibrering og har siden ikke rørt innstillingene annet enn RESPONSE som jeg noen ganger reduserer for å få piloten til å jobbe litt mindre og dermed bruke mindre strøm.

Har hatt en tur fram og tilbake over Jæren i sommer, begge veier i kuling rett bakfra, og autopiloten har vist seg å være helt suveren. Ved store rorbevegelser høres en brumming fra hydraulikkpumpa men ellers er den helt lydløs.

Strømforbruket for både autopilot, kartplotter, GPS og vindinstrumentene ligger på rundt 10A.