Svein's Plass ;-)

Litt om hva jeg putler med, både nå og tidligere...

Siden båten har levd hele sitt liv i varmere strøk finnes ikke varme ombord. Der er dog to aircondition ombord og de kan brukes til varme men de bråker så mye at de ikke er brukende i praksis. Har derfor bestilt en 4kW Glembring dieseldrevet varmer (liknende type som Refleks) som skal monteres ombord.

 

Plassering av ovnen er bestemt til midt på framre skott i salongen. Den ene sitteplassen må vike til fordel for varme. Denne plasseringen ble valgt da det er en sentral plass i båten og skorsteinen kommer over dekk på en beskyttet plass der den nesten ikke er i veien.

Montasjen gikk rimelig greit men da instruksjonsboken var litt tvetydig mht. brannmur måtte jeg fyre opp for å se litt hvilken varme som kom hvor. Etter å ha kjørt på max varme en tid viser det seg at der er veldig lite strålevarme i alle retninger med unntak av ut gjennom vinduet. Den puten som er foran vinduet ble veldig varm så ovnen må nok flyttes et stykke til styrbord (bakover/til høyre på bildet).

Dieseltilførselen besørges av en liten Biltemapumpe jeg hadde liggende. Denne står og putrer og går HELE TIDEN uansett om der er behov for diesel eller ikke og i tillegg blir der væskeslag slik at kobberrøret ligger å rister i hele lengden, mer jo lenger borte fra pumpen jeg kommer. Her må jeg finne på noe annet.

Etter litt grublerier laget en liten rustfri tank på drøyt halvliteren med to nipler til kobberrør i bunn. Denne vil være mer eller mindre fylt med luft og demper væskeslagene 100%. Biltemapumpen (som i katalogen står at skal monteres ved tanken) viste seg å være en type som ikke suger i det hele tatt og må derfor være montert under tanken. Skiftet den ut med en som både suger og trykker og den fungerte helt 100%. Er tilnærmet lydløs og pumper noen få slag pr. minutt

Har nå brukt ovnen i flere dager på høstlig langhelgetur og den fungerer nesten helt som forventet. Når termostaten slår den ned på minimum går den litt for langt ned slik at ovnen nesten slokner. Dette kan enkelt justeres men har ikke gjort det enda. Glimrende "kosevarme" og langt mer behagelig en Wallas/Eber og denslags...

Her er jeg begynt med den permanente monteringen. Prøvefyringen og manualen (dog noe tvetydig) fortalte meg at det ikke var nødvendig med brannmur men jeg valgte likevel å lage brannmur rundt ovnen, kanskje mest for å markere at dette er et ildsted.

Benken på SB side er kortet inn en del slik at en sitteplass forsvinner. Satte først opp 10mm Primroc plater som jeg skrur fast i eksisterende materialer og legger 30x60 cm fliser utenpå. Primrocplatene er et lignende stoff som eternit og kappes greit med sirkelsag med hardmetallblad.

Siden det er store muligheter for at jeg må komme til under flisene pga. vanntank med tilkoblinger har jeg valgt å ikke lime fast de to under ovnen. Disse to borer jeg to hull i for å kunne skru fast ovnen og da flytter ikke disse seg uansett.

Veggflisene fester jeg med noen klatter Pantera MS3000 (Sikaflexlignende lim/fugemasse).

Nesten ferdig. Flisene er limt og ovnen plassert. Flisene er tapet for å holde seg på plass til limen er stivnet. Siden teaklister ikke er lagervare heromkring så må disse bestilles.

Og slik ble det til slutt...