Mine Citroën (og Peugeot).


Mitt første møte med Citroën var en kollisjonsskadd 2CV. Kjøpte den for en slikk og ingenting. Bortsett fra litt småbulket panser var rammen bøyd like ved torpedoveggen og han som krasjet med den hadde plassert panna midt i frontruta og etterlatt seg en fin rose.....

 

Enkel og grei bil å skru på. Løsnet et par dusin skruer og løftet karosseriet av.

Da var det enkelt å kommet til ramma. Løftet bilen opp på et par ølkasser og med en kompis på framre støtfanger rettet rammen seg greit ut. da var det bare å sveise på en forsterkning og sette karosseriet tilbake. Et par kvelders arbeid og bilen var nesten som ny.

2CV er en ganske så spesiell bil. Den krenger kraftig i svinger, har svak motor og er i det hele tatt en svært så enkel konstruksjon. Likevel er den svært så imponerende. Maken til veigrep skal en lete lenge etter, spesielt på vinterføre.

 

I den tiden 2CV ble konstruert var toppakninger et stort problem og dette løste Citroën ved å konstruere toppen slik at toppakning var unødvendig. Støtdempere eksisterer ikke men en hermetisk innretning som henger på forhjulene gjør den jobben helt greit.

 

Min neste Citroën ble en BX 1.9TZI. Ligner mer på vanlige biler men har i alle fall Citroën's hydrauliske fjæring og er derfor svært så behagelig å kjøre samtidig som veigrepet er godt. Har ikke bilde av min men denne her ligner ganske mye:

Ikke så mye å si om bilen. Fungerte stort sett greit bortsett fra en periodisk feil med bensininnsprøytningen som gjorde at den bare gikk på tomgang. Ikke noe stort problem da det bare var å slå av tenningen og starte opp igjen så var den i orden igjen i noen uker. Citroën forhandleren i Sandnes ville/klarte ikke å finne feilen......

 

Var etterhvert på utkikk etter større bil og bestemte meg for at Citroën XM turbodiesel skulle bli neste bil. Da jeg syklet forbi Auto2000 på Forus hver dag på vei til/fra jobb stakk jeg jevnlig innom det for å høre om de visste om noe slikt. Etter å ha vært innom 1-2 ganger i uken i 2-3 måneder var der en på gang. En taxi som var kjørt over 400.000 km. Der gikk mange uker før jeg fikk prøvekjøre fordi der var noe småfiks som måtte gjøres først. Var da innom 3-4 ganger i uken men fikk alltid beskjed om å vente noen dager. Etter MANGE uker fikk jeg omsider prøvekjøre. Tok bilen med hjem til madammen og vi ble begge svært så imponert over kjøreegenskaper. Skulle slett ikke tro den var kjørt såpass langt, den var så fast og fin at den ga inntrykk av å være helt ny . Prisen var heller ikke ille så denne ville vi ha!!!! Da vi kom tilbake etter prøveturen og gikk inn til selgeren fikk vi beskjed om at bilen var solgt til en annen.......... Gjett om jeg ble sint!!!! Fikk sagt hva jeg mente om selgeren og selv flere år etterpå begynner hjertet å banke litt ekstra bare jeg tenker på episoden....... Det er vel unødvendig å fortelle hvor jeg IKKE har handlet bil siden......

 

Februar 2000: Etter et par VW Caraveller og en Mercedes 300TDT ble det XM på meg likevel. Byttet inn siste Caravellen i en 1995 modell XM 2.1TD hos AutoSyd i Trondheim. Fikk en LANGT bedre innbyttepris hos AutoSyd enn hos forskjellige andre forhandlere i Haugesund. Den lokale VW forhandleren var den som ga desidert lavest innbyttepris og det med god margin.......

 

En kompis og jeg kjørte Caravellen til Trondheim og byttet til Citroën XM. Startet fredag ettermiddag. Pent vær men de første milene var det et mareritt å kjøre pga. mye snø i løpet av natta og kraftig sol. Så nesten ikke veikantene. Før vi kom til Odda så vi flere busser, lastebiler og personbiler som hadde kjørt av vegen og vi hadde selv nesten et piruett like før avkjøringen til Odda. Tenkte med meg selv "Hva har vi begitt oss ut på nå da...". Etter Odda ordnet det hele seg og vi hadde tilnærmet bare veier hele veien til Trondheim og tilbake. Ankom Trondheim i totiden på natta. La oss til å sove i bilen på første og beste parkeringsplass. Om morgenen følte vi oss en smule kjipe, hadde overnattet på parkeringsplassen til et hotell..... Etter noen timer på AutoSyd ble kontrakt underskrevet, penger skiftet eier og vi satte kursen sørover igjen. Noen mil sørover begynte XMen å bli litt treg, mistet fart i nedoverbakker i fri. En kjapp sjekk viste at bremsene på ene forhjulet hang. Tvang håndbremsewiren tilbake til der den skulle være og alt var greit igjen. Resten av turen var rimelig plankekjøring og vi var hjemme på Karmøy tidlig natt til søndag.

 

XMen kostet meg svært lite bry i flere år helt til jeg var på vei hjem fra jobb på forsommeren 2004. Køen foran meg stoppet og det gjorde jeg også men bilen bak laget bare en meter bremsespor i 60-sonen før han traff meg. Min bil hoppet inn i bilen foran og den igjen hoppet inn i bilen foran også..... Med skadetakst på rundt 150.000 ble den kondemnert og jeg var på jakt etter ny XM.

 

Etter noen dager på nett falt valget på en 1995 Citroën XM 2.5 TD i Lillehammer. Denne bilen hadde større motor og alt det knasket som den forrige ikke hadde: AC, ABS, justerbar intervallvisker, infodisplay, aktiv fjæring, antisynk+++.

En flytur til Oslo, tog til Lillehammer og bilen ble prøvekjørt. Ved inspeksjon/prøvekjøring viste bilen seg å være betydelig mer slitt enn selger hadde fortalt. Prisen var også litt stiv men jeg hadde prutet en del over telefon. Prutingsmonnet var oppbrukt og selger nektet tvert når jeg spurte om full tank som kompensasjon for mangler jeg påpekte og viste han som han ikke hadde sagt noe om. Når jeg hadde reist såpass langt for å kjøpe akkurat denne bilen satt jeg jo litt med "Svarte Per" selv og kunne ikke bare reise hjem igjen. Nåja, kunne jo det men bilen var ikke så ille. Kontrakt ble skrevet og penger skiftet eier. Turen hjem var nokså begivenhetsløs, tok raskeste veien via Fagernes, Gol, Geilo, Odda til Karmøy.

 

Manglene var ikke så alvorlige men det som var mest akutt og som måtte gjøres noe med med en gang var skifte av termostat, et fjærbeinfeste, batteri og begge styrestag. Ellers er der noe slark i begge drivaksler, lekk radiator, dårlig parkeringsbremsewire og noe mer rust enn der burde ha vært (XM ruster jo ikke eller i alle fall svært lite. Det som var av rust var et par områder på hver side der hvor steinspruten fra framhjulene treffer dør/dørstolpe). Ikke de helt store tingene men litt kronasje og timer går nå alltid med til slikt. Rusten er av kosmetisk art så den legger jeg ikke så mye vekt på. Første EU-kontroll gikk smertefritt bortsett fra at midtselen bak hang pga. en mynt som hadde lagt seg nedi snellen. Fort gjort å fikse men da jeg ikke visste det der og da medførte det etterkontroll......

 

I løpet av siste året er manglene rettet opp og bilen fremstår som svært bra. Eneste mangler som står igjen er defekt setevarme og bakrutespyler. Har ikke lagt noe arbeid i dette da jeg ikke på noen måte savner disse......

Citroën har fra tidligere tider hatt rykte på seg for å være vanskelige å skru på men etter å ha hatt mange forskjellige biler og bilmerker (Ford 17M, US-Ford F350, Citroën 2CV, Peugeot 504, Land Rover 109, Range Rover, Citroën BX, VW Caravelle, Mercedes 300TDT, VW Caravelle, 2xCitroën XM) så vet jeg i alle fall at Citroën nå for tiden ikke står tilbake for andre i så måte, snarere tvert i mot. XM er i alle fall en svært så grei bil for hobbymekanikeren. Noen særheter har de, slik som hydraulisk fjæring. Ikke noen heksekunst det heller men en må jo sette seg litt inn i prinsippene om en skal gjøre litt mer enn rutinemessig vedlikehold. Fordelen med en slik "entusiastbil" er at der finnes uhorvelige mengder informasjon på nett. Der er alltid hjelp å få uansett problem.

 

XMen har være konebil og hun mente vi ikke hadde bruk for så stor bil til matpakkekjøring så den ble solgt til fordel for en gammel Golf Diesel. Kjøpte Golfen billig med solid mangellapp og etter litt krisereparasjoner fungerte den greit. Sørgelig simpel konstruksjon tvers gjennom men i alle fall grei å skru på (stort sett).

 

Mai 2007: Med behov for større bil igjen (fikk snaut 9 måneders varsel om behovet :-)) ) kjøpte vi en Peugeot 806 2001 modell med 2 liters HDI diesel. Her er et av bildene i annonsen:

Dumpet over en varebil på Hamar som var priset såpass lavt at den måtte vi bare kjøpe. Noenlunde pen bil med 3 seter og har fungert prikkfritt første halvår. Nå nærmer bilens bursdag seg og da skal der inn 7 seter og fin hvitfarge på skiltene. Ved å vente et snaut halvår spares ca. 12.000.- i avgifter og de ekstra setene behøves ikke før nå.

Peugeot 806 kan jo på mange måter sammenlignes med VW Caravelle i størrelse og slikt men 806en scorer nok en del høyere på comfort og utstyr. Spesielt vil jeg framheve HDI-motoren som er svært så kultivert med beskjeden dieselknakking og lett kontrollerbar og forutsigbar effekt.

 

Høst 2010: Dumpet over en Jumpy som omtrent ikke kostet noe:

Årsaken til at den omtrent ikke kostet noe var at motoren ikke ville gå og selger var lei av at mekanikerene tok seg godt betalt for å stå under panseret og ikke forstå noenting... Jeg brukte et par kvelder på å finne en ledning mellom gasspotmeteret og motorcomputeren som var brudd i. Etter at denne ble reparert har bilen fungert helt 100%.

 

Selv om jeg har stor sans for Citroën generelt så er dette en svært så simpel og utrivelig bil. Kjøreegenskaper og motor/gir er jo helt fine men akkurat denne bilen er blottet for all komfort, ingen støyisolasjon, speilvarme, speilbetjening, setevarme osv. Eneste "luksus" er fjernstyrt sentrallås... Citroën Jumpy og Peugeot 806 er bygget på samme lest og oppfører seg dermed likt men en litt snodig forskjell som jeg ikke skjønner poenget med er dashbord/instrumentpanel: I Citroën er alt ryddig lagt opp og viktige varsellamper er alltid synlige men i Peugeot er instrumentpanelet snudd opp/ned, turteller og speedometer har byttet plass, tank og tempmåler likeså. Disse tingene betyr ikke stort men varsellamper er flyttet opp og ut til sidene slik at når jeg setter meg i førersetet slik jeg føler jeg bør sitte så er mange av lampene skjult av rattet. Antar dette er en bevisst politikk for å gjøre forskjell mellom Citroën og Peugeot og i så fall har jeg kjøpt meg min siste Peugeot...

 

Mai 2013: Nåja, siste Peuget og siste Peugeot... Har jo hatt P806 i 7 år så det var på tide å gjøre et skifte og dumpet over en 2010 modell P207 med svært lav km på auksjonen.no. Auksjonen endte under minstepris men et tilleggsbud litt over høyeste bud men fremdeles godt under minstepris, samt litt tilleggsargumentasjon, ga tilslag. Det er ikke akkurat denne bilen men en helt lik (dog med lettmetallfelger):

 

Av en eller annen grunn var der hvit folie på taket men den var nå lett å fjerne. Litt tilfeldigheter ville det slik at denne bilen ble overtatt av vår datter og vi er igjen i gang med leting etter erstatning for P806.

 

Mai 2014: Er litt "i tvende sinn" om veien videre. Vil SVÆRT gjerne tilbake til fjæringen i Citroën XM og i dagens målestokk snakker vi da om Citroën C5. Tvilen gjelder om vi skal ha større bil enn P806 og C5 er rundt 40 cm lengre. Gruble guble...

 

Etter prøvekjøring av litt forskjellige biler, inkl C5, endte vi opp med en 2007 Nissan Qashqai.