Litt gøy må en jo finne på også... Qashqaien ble byttet inn i en Smart 451 Pulse CDI 2009 fredag 20.02.2016.

 

Nå pleier jo jeg aldri å kjøpe hos forhandler men denne gang ble det nå også slik, på samme måte som da vi kjøpte Qashqaien. Det ble Bilpaviljongen/Hellestø på Sola som fikk æren denne gang. Heromkring finnes der bare et par Smart så i praksis er der ingen til salgs. Stavanger/Sandnes har litt flere men det er helst i de større byene der finnes mengder. Så her ser gliset ut:

 

Vi har jo hatt mange store biler opp gjennom tidene men ingen av de har føltes større ut enn Smart:

Smart-navnet er sammesatt av Swatch (altså de som laget fanzy klokker for et tiår eller 2 siden), Mercedes og Art (som i kunst).

 

Fikk ideen om et skifte da vi i MINST 95% av kjøringen vår er 2 eller færre i bilen.De fleste småbiler er jo små, bokstavlig talt. En setter seg NED i bilen og har relativt kummerlige forhold for oss som ikke er så veldig småvokste. Smart er et HELT annet konsept der baksetene ikke eksisterer og det gjør jo at forsetene har et hav av plass, langt luftigere og romsligere enn alle de store bilene vi har hatt. Ulempen er jo at en ikke KAN ta med en ekstra unge fra skolen e.l. Bagasjerommet er stort nok til en normal helgehandel på Obs! så det klarer seg jo fint. Vi vil jo uansett alltid måtte ha en 5-seter i husstanden men slik det er pr. i dag så har jo Smarten et dieselforbruk på 1/4 av 5-seteren og 1/2 av Qashqaien så det teller jo litt i husholdningsbudsjettet det også. Ingen andre serieproduserte biler har et mindre dieselforbruk enn Smart B-)

 

 

Litt småplukk skal der jo alltid være. Under prøveturen fant vi:

  • Vifte til varmeapparatet virket ikke
  • F1 giringen på rattet virket bare +, - spaken var død.

Disse tingene ble naturligvis ordnet før vi overtok. På vei hjemover dukket en litt mer utrivelig ting opp: Ville ikke i gir fra stillstand. Et par forsøk og det ordnet seg. Da eg kom hjem viste et seg at den ikke ville i revers selv etter MANGE forsøk. Etter litt leting på nett viser det seg å være et kjent problem world wide: Girmekanismen blir etterhvert litt tregere og programvaren for skifting tolker det som feil og gir opp. Mercedes har en programoppdatering som tolererer større motstand og som normalt ordner denne feilen men de har valgt å ikke oppdatere før kunden blir sur... Hellestø får ta seg av en fiks, alternativt et prisavslag slik at jeg kan fikse dette selv. Viften i varmeapparatet jukser av og til. Noen ganger må vi kanskje kjøre 2-3 km før den starter.

 

Var en tur innom BOS på Forus onsdag 02.03.16:

  • Ny software lagt inn i girkassen. Verkstedmannen sa at dette sannsynligvis bare var en midlertidig fix da den egentlige årsakn var at clutchen ikke friet HELT og dermed ville ikke programmet legge inn revers. I 9 av 10 tilfeller var det clutchen sa han. Etter en liten uke ser det ut som om problemet er løst for denne gang. Fikk en ny og litt savnet "feature" i samme slengen: Når en girer manuelt må en ned på knappen på girpaken for å legge inn auto igjen men nå er det bare å holde inne +-spaken på rattet et par sekund så går den i auto. Slik er det jo på biler flest med tiptronic type girbetjenng men slik var det ikke på denne.
  • Viften i varmeapparatet ble konkludert med at skifte var nødvendig.

BOS skulle gi et prisoverslag til Hellestø så får vi se hva de konkluderer med, venter tilbakemelding.

 

Solgt til Bergen 14.08.2017