Kameler er ålreite dyr, kan svelges, i flertall til og med...

 

 

Jeg har aldri tenkt tanken på å kjøpe NY bil, altså helt ny fra fabrikken med 0 km på telleren. Selv om bilselgere gjerne påstår noe annet så har jeg alltid ment at verdifallet på ny bil er såpass mye større de første årene enn de årene litt lengre ut i bilens levealder at det blir uforholdsmessig dyrt for meg. Litt større sjangs for feil i eldre biler, i alle fall i utgangspunktet, men jeg kan håndtere både skiftenøkkel, multimeter og PC så det har stort sett ikke vært noe problem med 5-15 år gamle biler. Fram til nå er den nyeste bilen jeg noensinne har eid en 2 år gammel tysker av kurant merke som viste seg å bli et mareritt, både med tanke på kostnader og driftssikkerhet.

 

Liker biler som ikke er helt metervare, denslags biler som en kan identifisere på lang avstand, ikke slike som en må studere klistremerket i grillen for å se hvilken verdensdel den liksom er produsert i. Det har jo ført til at tunet har blitt okkupert av diverse forskjellige biler opp gjennom tidene, i hovedsak engelsk og fransk men også japansk (som altså viste seg å være bygget i england med fransk motor), tysk og amerikansk. Franskmennene har jo funnet på mye galskap men også veldig mye gode og gjennomtenkte ting. Av de franske merkene har Citroën alltid vært min ener, Peugeot en litt kjedelig kopi av Citroën og Renault det kjedelige, tannlause, grå, statseide framkomstmiddelet...

 

Diesel er det eneste drivstoffet som duger i bil. Har i all hovedsak kun hatt dieselbiler og spesielt franske biler fra tidlig -90 tall og oppover har hatt noen nydelige dieselmotorer. PSA/Indenor var helt enerådende på dieselmarkedet på den tiden over ganske mange år før de andre dieselprodusentene fikk øynene opp og klarte å lage motorer med tilsvarende ytelse og livlighet som f.eks. 2.1 literen i Citroën XM. Har til og med bygget om 2 biler fra bensin til uoriginal dieselmotor, en Range Rover fikk seg en VW diesel og en Land Rover fikk en Iveco Diesel.

 

El.bil? Hmmmm... Dildo-power... Har da kjørt elektrisk gaffeltruck og elektrisk golf-buggy, ikke helt noe som frister i bil...

 

Av en eller annen grunn brukte vi plutselig en uke på å prøvekjøre en haug med el.biler og el.bil i dag ble en stor opplevelse. Stille, fullt trøkk i motoren fra første millisekund, kultivert elektronikk som gir veldig god kontroll på kreftene og ellers som biler flest med tanke på kjøreegenskaper, sikkerhet, utseende o.l. Rekkevidde er kanskje det som skiller mest med tanke på praktisk bruk men i dag begynner jo en teoretisk rekkevidde på 40 mil eller i praksis 30 mil å være økonomisk innen rekkevidde og det er såpass bra at som en bil #2 i familien vil den kunne ta hånd om 95% og kanskje enda mer av all lokal kjøring og også godt nok til tur/retur Stavanger uten mellomlading med god margin. Alle disse småturene på fra et par km og opptil en mil er jo svært ugunstig for biler med forbrenningsmotor men for el.bil betyr det ingenting, der er ikke noe som skal kjøres varmt for å trives annet enn batteriet som bør ha en viss temperatur for å yte max.

 

Miljø og klimaforurensing blir jo framholdt som viktige positiver for el.bil men dette er jo noe som til de grader kan diskuteres og på mange plan, skal ikke ta de diskusjonen her... Så lenge norske myndigheter med sin politisk korrekte inkompetanse legger til rette for at el.bil skal koste betydelig mindre enn andre biler så er det godt nytt for min familieøkonomi. Når drivstoffutgiftene i tillegg er i området rundt 1/10 av den andre bilen i heimen så er det bare å takke ja til regjeringens gavepakke Bompenger og ferjebilletter teller jo også veldig positivt i regnskapet selv om akkurat disse fordelene kommer til å reduseres etterhvert...

 

Så har det altså skjedd... I dag dukket der opp en fabrikkny (Kamel #1) Renault (Kamel #2) ZOE el.bil (Kamel #3) på tunet. Ikke den meste spenstige av dagens el.biler men meget god rekkevidde til en fornuftig pris, god å kjøre og har de nødvendige luksusting og tang som en moderne små/mellomklassebil skal ha.

 

 

Pr i dag kan jeg ikke skjønne de som IKKE kjøper el.bil som bil #2. En el.bil kan fremdeles ikke ta hånd om ALL kjøring en familie bedriver gjennom året men har en først behov for 2 biler så skal det myyyye til at det ikke vil være lurt at bil #2 blir en moderne «Dildo-power»

Er ikke så verst med noen kameler av og til