Når en bor en halv kilometer fra nærmeste brøytede vei kan det være greit å ha litt utstyr til selvhjelp.

Lette en stund på finn.no og dumpet over denne her traktoren:

Frontlaster, snøfres, gode kjettinger og nesten nye dekk må vel gjøre jobben :-)

 

1978 modell Zetor 5711, 4-sylindret dieselmotor uten turbo på 57hk.

 

Det er jo litt puslete å handle lokalt så det ble en 20 timers tur over fjellet til Sande i Vestfold med bilhenger på slep. Tenkte jo at Tahoen med 273hk skulle være RIKELIG å trekke en traktor med men med en vogntogvekt på 7.2 tonn var det ikke mer krefter enn det måtte være. Turen gikk helt på skinner når vi bare klarte å plassere tyngdepunktet på hengeren riktig. Snøfreseren og en vinsj på hengeren begrenset lastingen noe men det gikk greit nok med traktoren littegrann på skrå. Her er vi kommer hjem med lasten:

 

Som veterantraktor må en jo regne med at ikke alt er 100% og så også med denne. Bremsene er helt fraværende men ellers ser den veldig bra ut. Hele traktoren er malt med Arcanol og Bengalac og det ser veldig bra ut, ikke akkurat noe museumsfinish men det skal det heller ikke være på en brukstraktor. Noe småplukk er der dog:

  • Håndbremsen er veldig god men driftsbremsene er fullstendig fraværende. Reparert.
  • Jager på tomgang. Regulatorhuset var tomt for olje, etterfylt. Ok.
  • Servostyring er dårlig, der er MYE luft i systemet. Fant ut at servopumpen har en lekk simmerring og denne ble skadet den gang den ble montert... Reparert.
  • Det justerbare staget på 3-punkten er ødelagt, både splinter som er knekte og et lager som er helt knust i fillebeter. Reparert.
  • En hengsel på bakvinduet har sluppet i sveisen. Reparert.
  • Noen sprekker i frontskuffen. Reparert.
  • Turteller, oljetrykksmåler og termometer virker ikke. Turteller og termometer reparert. Oljemanometer montert direkte på motor.
  • Litt mye lyd i girkasse men det er kanskje normalt på en Tjekkisk veteran... En usynkronisert girkasse er nå ganske enkle og solide saker.
  • Noe ubalanse i snøfreserviften, vet ikke om det betyr stort men det er nå enkelt å legge på litt balansevekter om nødvendig. Reparert.

Ikke så ille det her. Og prisen på hele pakken er litt i underkant av en middelmådig Hondafres ;-)

 

En liten starttest i +2°C etter en natt med -2°C: