...og nå begynner prosjektetet å røre på seg, vi hopper til starten av Mars 2020.

 

Prøsjektet er også dokumentert på: http://www.lrforum.com/forum/index.php?/topic/79815-sveinhas-rullende-lr-90-prosjekt-potensielt-lr-90-prosjekt/

 

Litt sporadisk demontering i ny og ne har endt opp slik:

 

Har ikke stort med bilder av selve demonteringen, det er jo bare et snes eller 2 med skruer som fjernes... 

...og de siste betene som ble liggende igjen i garasjen:

 

Rekkefølgen av ting og tang som skjer er ikke så veldig systematisk men noenlunde kronologisk slik jobben ble gjort.

 

Så begynner oppbyggingen igjen. Første punkt ble reparasjon av rust i et fjærfeste på framakselen:

 

Torpedoveggen er allerede skiftet en gang på denne bilen og så i utgangspunktet ok nok ut, noe rustsveising måtte til, men da den ble litt mer "avkledd" og tilgjengelig viste det seg at der i alle fall måtte til skikkelig sveising 7 plasser så en brukt torpedo i langt bedre stand ble innkjøpt, eksempel på tilstand:

 

En mengde deler er jo rustet og måtte settes i stand og etter råd fra en kjenning valgte jeg en svært enkel løsning: Stålbørste bort løs rust, 1-2 strøk Loctite 7500 og 1-2 strøk Bengalac. Har slitt ut et par stålbørster på vinkelsliperen men det er en kjapp måte å jobbe på. Tiden vil vise om det er en god løsning...

 

Og så startet det kjekkeste av alt, montering på "ny" ramme:

 

Tar ikke med så mye detaljer, alt slikt finnes i hopetalls på nett, bare å søke etter det temaet en lurer på så dukker der opp videoer og diskusjoner an mass. Her er hjuloppheng, motor, girkasser og eksos på plass. Veldig greit å skru når en kommer til alt ovenfra og slipper å krype under bilen for den minste ting:

Bremsetrommelen til håndbremsen viser den matt-svarte finishen med bare behandling med Loctite 7500.

 

 Begynner å ta form, ny brukt torpedovegg på plass:

 

De store tingene på plass, bortsett fra de visuelt store da som karosseri, så nå begynner de litt mindre tingene:

 

Huset til clutch mastersylinder ble for rundt 4 år siden stålbørstet og behandlet med Biltema rustmelk og 2-komponent polyuretanmaling men selv om bilen for det meste har stått under tak ser det i dag slik ut:

Ikke særlig imponerende så det ble en ny runde med stålbørste, Loctite 7500 og Bengalac...

 

Dieseltanken så heller ikke helt god ut så jeg borret ut naglene som holder tanken og skjoldet sammen og ga den samme behandling som resten av stålgreiene, her høytrykkspylt for å få bort det meste av skitt og løs maling:

 

Etter rustbehandling og maling ble tanken montert og fylt opp med en skvett diesel og der ble vått på gulvet...

Midlertidig reparert med Loctite Repair Putty men ny tank dukker nok opp etterhvert, koster bare rundt GBP £75.-

 

En ting vi sleit litt med da jeg kjøpte bilen var en diesel fødepumpe som virket helt død. Ny brukt pumpe ble da montert og den var akkurat lik. Etter litt "forskning" viste det seg at der skulle være et mellomlegg mellom pumpe og motorblokk. Av en eller annen grunn følger denne med når en kjøper pumpe til 200tdi men ikke til 300tdi selv om den trengs der og. Fant en 8mm alu.plate i rotehaugen og laget et adapter og da fungerte pumpen helt 100%:

 

Selv om bremsene antagelig ikke er kjørt særlig mange mil har stillstand utendørs i saltråk satt sine spor...:

 

Fullt sett med calipere, klosser og skiver innkjøpt. Gikk greit å skifte bak men litt verre framme... Det skal passe med en 13mm 12-kant pipe men pga rust tok den ikke tak i det hele tatt. Endte med at jeg slo innpå en 12mm pipe og sveiset den fast i bolten og da ga den seg lett. Samme prosedyre på flere av disse boltene da de ligger litt knøvlete til:

Selv om bilen er gammel og engelsk så er der kun mm gjenger med et par unntak så langt som jeg har funnet: Caliperboltene på venstre side framme og setskrue på viskerarmene framme.

 

Den nye torpedoveggen hadde bremsemaster som så både nyere og penere ut enn min og en annen og sannsynligvis nyere bremsekraftfordeler så disse ble brukt i stedet for mine gamle. Nye kobber-nikkel bremserør og slanger lagt opp i hele bilen.

 

Bremseskjold stålbørstet og nysmurt med Loctite 7500, er i utgangspunktet blå men blir matt svart når den er tørr:

 

Fikk et tips på lrforum.com at hullet til varmeapparatet i torpedoveggen var veldig lite så det var lurt å utvide det. Årsaken til at hullet var lite skulle være at hullet til rattstammen på ene siden og varmeapparatet på andre siden var like men det gjelder nok for seriebilene og ikke for Defender/90 for her er varmeapparathullet mye større enn rattstammehullet. Der var likevel plass for en del utvidelse så jeg gjorde det når det var enkelt å komme til:

 

25.04.20 kom bakkasse og setekasse også på plass og det begynner å ligne på bil igjen:

 

Litt gull og sølv dukket opp i posten:

 

En kort kjøretur for fylling av frostvæske, servoolje og henge på multireim:

 

For å skifte bremseskive må hjullager løsnes og der rant ut ut en god skvett vann på VF side:

 

...og hjullageret så ikke spesielt bra ut:

 

Så kom jeg til bremselufting. Har nå styrt med bremser mange ganger og det har nå vært både plankekjøring og mer hard jobbing så jeg tenkte at en måtte prøve å være litt smart. Kjøpte en bremselufter til kr 200.- på Biltema og den var helt gull. Fra tørt anlegg til ferdigluftet på få minutt, enmannsjobb, heeeeelt supert:

 

Har en tanke om at bilen skal se akkurat så shabby ut som den gjør nå i en periode men også at den skal få tilbake sin originale Arles Blue farge sånn litt etterhvert. Siden frontruten ble knust i en storm så tenkte jeg at vindusrammen i alle fall burde lakkeres først slik at jeg slipper å ta ut ruten og risikere å knuse den en gang til. Et par spraybokser med Arles Blue ble tryllet fram hos Lakkspesialisten Haugesund og etter litt pussing, syregrunning og lakking så det ganske bra ut:

 

Så var taket på plass. Frontruten mangler fordi den nye jeg hadde kjøpt hadde transportskade og reklamasjonsvinduet brukte evigheter i transport...

 

...og så var frontruten på plass også:

 

Så er byggetrinn 1 noenlunde i boks.